Na Ukrajine sa bojuje napriek prímeriu, hlásia štyroch mŕtvych

Na východe Ukrajiny sa naďalej bojuje bez ohľadu na uzavreté prímerie, ktoré dohodla vláda s proruskými separatistami na začiatku septembra.

18.10.2014 14:45 , aktualizované: 17:46
Doneck, Ukrajina, letisko Foto: ,
Na kontrolnej veži neďaleko doneckého letiska veje ukrajinská vlajka.
debata (121)

Potvrdil to hovorca ukrajinskej Národnej bezpečnostnej rady Volodymyr Poľovyj. Oznámil, že povstalci za uplynulých 24 hodín zabili ďalších dvoch vojakov a troch zranili. Agentúra AFP hlási z Donecka dvoch mŕtvych civilistov.

Jedného príslušníka ukrajinskej armády podľa hovorcu pri zátarase zabil ostreľovač, druhého usmrtil mínometný granát. Poľovyj nespresnil miesta, kde obaja vojaci prišli o život.

Hlavné ozbrojené strety sa podľa neho počas dňa odohrávali v oblasti letiska pri Donecku a v blízkosti mesta Debalceve. Poľovyj vyhlásil, že ukrajinské sily odrazili ďalší pokus vzbúrencov o dobytie doneckého letiska, ktoré je vraj naďalej v rukách armády.

Agentúra AFP s odvolaním na svojho spravodajcu v Donecku napísala, že aj v sobotu bolo z miesta letiska počuť explózie granátov. To na svojej webovej stránke potvrdila aj radnica. AFP popoludní dodala, že jedna raketa zasiahla dom v obytnej štvrti na západnom okraji Donecka a usmrtila dvoch civilistov.

Poľovyj tiež uviedol, že rebeli ostreľovali pozície vládnych síl z raketometov pri doneckých obciach Krasnohorivka a Novomychailivka. Prímerie podľa neho porušovali streľbou tiež v Luhanskej oblasti pri Trochizbenke, Smile a Frunze.

Denník Ukrajinská pravda na internete uviedol, že pri Smile sa dostala do povstaleckého obkľúčenia jedna armádna jednotka a na mieste prepukli tvrdé boje. Televíznu stanicu 5 kanal o tom vraj informoval priamo z miesta jeden z vojakov, podľa ktorého napadnutí potrebujú pomoc. „Obkľúčili nás. Tanky sa prebíjajú. Jednému sa to podarilo, ale vyradili sme ho. Pomáha nám len delostrelectvo, to je všetko,“ opísal dramatickú situáciu.

121 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina