Španielsko bude cvičiť Iračanov na boje proti islamistom

Španielsko sa bude na konci roka podieľať na výcviku irackých vojakov pre boj proti extrémistom z organizácie Islamský štát (IS).

19.10.2014 11:33
debata (3)

Do operácií proti IS v Sýrii však nezasiahne. Po rokovaní vo Washingtone to oznámil španielsky minister obrany Pedro Morenés. O vyslaní 300 vojakov bude budúci týždeň hlasovať španielsky Kongres. Španieli majú Iračanov pripraviť na špeciálne operácie a tiež ich cvičiť likvidovať míny a zaobchádzať s výbušninami.

„Mohli by sme s tým začať koncom roka. Musíme svoje kapacity a tiež svoju ponuku prispôsobiť vývoju situácie,“ povedal Morenés novinárom. Americkej armáde, ktorá sa podieľa na operáciách proti IS v Iraku i Sýrii, dá Španielsko k dispozícii svoje základne Morón a Rota na juhu krajiny. Morenés uistil, že sa Španielsko nepripojí ku koalícii, ktorá operuje v Sýrii. Okrem amerického letectva tam pôsobia lietadlá niekoľkých spojeneckých arabských štátov.

V sobotu a v piatok tieto stroje zaútočili na 15 cieľov IS v Sýrii. Podarilo sa zastaviť postup extrémistov v kurdskom meste Kobani, avšak Washington priznáva, že letecké operácie nemôžu zabrániť tomu, aby mesto nepadlo do rúk IS. Prioritou podľa USA zostáva boj proti radikálom v Iraku, kde má iracká armáda ťažkosti najmä na západe štátu.

Boje o Kobani si od svojho začiatku v polovici septembra vyžiadali 700 obetí. Z domovov utieklo okolo 300-tisíc osôb, spojenecké lietadlá podnikli zhruba sto náletov na pozície IS. Proti IS bojujú kurdské jednotky, ktorým sa podarilo IS z časti Kobani vytlačiť a získať pod kontrolu znova polovicu mesta.

IS ale Kobani, ktoré leží na hranici s Tureckom, považuje za svoju prioritu a stiahol k nemu posily z provincií Halab a Rakka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #USA #Irak #Islamský štát