Nigéria zvládla ebolu vďaka svojej pohotovosti

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok oficiálne ohlási koniec epidémie eboly v Nigérii.

19.10.2014 15:57
ebola, Nigéria, lekár, zdravotník, Foto: ,
Epidému eboly v Nigérii zrejme zvládli.
debata (2)

Počas zlého stavu nigérijského zdravotníctva sa tejto najľudnatejšej africkej krajine podarilo vyrovnať veľmi dobre so smrtiacou vírusovou nákazou, uviedla agentúra AFP.

Ebolou sa v krajine nakazilo 20 ľudí, z ktorých osem zomrelo, zatiaľ čo v celej západnej Afrike usmrtila vyše 4 550 osôb a nakazilo sa viac než 9 200 ľudí. Kanada budúci týždeň dodá WHO 800 dávok vakcín, ktoré majú ochrániť pred vírusom zvieratá. Či je látka bezpečná pre ľudí, zatiaľ nebolo overené.

Vakcínu vyvíjalo niekoľko rokov kanadské mikrobiologické laboratórium. Je kombináciou vírusu eboly a iného smrtonosného vírusu. Testovaná bola zatiaľ len v USA a predpokladá sa, že dokáže v imunitnom systéme vytvoriť protilátky, ktoré budú schopné bojovať proti ebole. WHO má zabezpečiť ďalšie testovanie v Nemecku, Švajčiarsku a v niekoľkých afrických krajinách, ktoré nie sú postihnuté epidémiou.

Gregory Taylor z kanadskej organizácie pre zdravie verejnosti povedal, že vakcína je výsledok niekoľkoročného výskumu a môže sa stať významnou zložkou boja proti súčasnej epidémii. Proti ebole neexistuje overený liek ani vakcína a experimentálne očkovacie látky sa testujú v USA, Británii a Mali.

Prvou nigérijskou obeťou bol libérijský úradník, ktorý pricestoval do 20-miliónového Lagosu v júli. Libéria je spolu so Sierra Leone a Guineou najpostihnutejšími zo západoafrických krajín.

170-milionová Nigéria sa stane po Senegale druhým africkým štátom, ktorému sa podľa WHO podarilo s ebolou vyrovnať. Nigérijské úrady reagovali veľmi rýchlo a nechali preveriť stav všetkých osôb, ktoré prišli do styku s nakazenými. V Lagose a tiež Port Harcourte sa tak dostalo pod dohľad okolo 900 ľudí. Na túto prácu vyčlenili 1 800 zdravotníkov.

AFP píše, že stav nigérijského zdravotníckeho systému je pritom žalostný. V mnohých štátnych nemocniciach nie je údajne k dispozícii tečúca voda a niekedy ani lekári, pretože štrajkujú za zlepšenie pracovných podmienok.

Hovorkyňa WHO Samantha Boltonová oznámila, že v Nigérii hospitalizovali ľudí s prvými podozrivými príznakmi, takže Nigéria teraz patrí k štátom, kde sa podarilo vyliečiť najviac prípadov eboly. Prežilo tam 60 percent nakazených, zatiaľ čo v Sierra Leone a Libérii ani nie 30 percent.

AFP však pripomína, že v prípade Nigérie išlo tiež o určité šťastie, pretože chorý Libérijčan sa sám hneď po prílete do Lagosu vydal do nemocnice, takže sa vyhol zaľudneným miestam. Úrady ale spustili veľmi účinnú a rýchlu kampaň a informovali verejnosť o nebezpečenstve prostredníctvom rozhlasu, televízie a tiež SMS.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nigéria #ebola #západná Afrika