Pápež František uhral na synode remízu

Konzervatívne krídlo katolíckej cirkvi nezastavilo debatu o zmenách. Po dvoch týždňoch sa skončila vo Vatikáne synoda. Zo stretnutia lídrov cirkvi vzišiel záverečný dokument, ktorý len v náznakoch spomína postoj cirkvi k homosexuálom. Rovnako neuzavrel otázku lepšieho zapojenia rozvedených a znovu zosobášených ľudí do katolíckej cirkvi.

20.10.2014 08:20
pápež František, Vatikán Foto: ,
Pápež František po skončení vatikánskej synody v nedeľu blahorečil jedného zo svojich predchodcov Pavla VI.
debata (4)

Experti hodnotia synodu rôzne. Pre jedných je víťazstvom pápeža, pre druhých skôr prehrou. Zhodujú sa však na tom, že diskusia v katolíckej cirkvi bude pokračovať.

Pápež František, ktorý podľa pozorovateľov podporuje zmeny vo Vatikáne, mal na synode prejav. V ňom varoval pred prílišným spoliehaním sa na tradície.

"Je to pokušenie uzavrieť sa do písaného slova a nedovoliť, aby nás Boh prekvapil. Uzavrieť sa do presvedčenia o tom, čo vieme, nie o tom, čo sa stále musíme učiť a dosiahnuť. Od čias Krista je to pokušenie horlivcov a ako im dnes hovoríme, tradicionalistov a tiež intelektuálov,“ vyhlásil na synode pápež.

František sa však obrátil aj na tých, čo chcú podľa neho robiť dobro za každú cenu. "Liečia symptómy, ale nie príčiny. Je to tiež pokušenie takzvaných progresívcov a liberálov,“ uviedla hlava katolíckej cirkvi.

Hoci synoda bola venovaná rodinnému životu, najviac pozornosti sa sústredilo práve na to, či Vatikán urobí ústretové gesta k homosexuálom, ale aj k rozvedeným katolíkom. Prvý prípravný dokument zo stretnutia, ktorý zverejnili minulý týždeň, išiel v tomto ďalej ako schválená verzia.

Britská BBC pripomína, že synoda teraz len spomína, že sa má zabrániť diskriminácii homosexuálov. Pracovná verzia záverečného dokumentu hovorila o akceptovaní gejov a lesieb a o tom, že majú kvality, ktoré cirkvi môžu ponúknuť. Synoda sa tiež nezhodla, či môžu rozvedení katolíci prijať sväté prijímanie.

O každom z paragrafov konečnej správy zhromaždenie cirkevných hodnostárov hlasovalo samostatne. Catholic New Agency – CNA napísala, že bod, ktorý spomína rodiny s homosexuálnym členom, získal 118 hlasov. Dvojtretinová väčšina bola 123. Podobne to bolo aj v prípade možnosti svätého prijímania pre rozvedených.

Na druhej strane všetky body získali nadpolovičnú väčšinu hlasov, ktorá bolo podľa CNA 93. Aj keď oficiálne závery synody sú tie, ktoré dostali dvojtretinovú väčšinu, samotný Vatikán uviedol, že diskusia sa nekončí.

"Nehovoríme o odmietnutí paragrafov, ktoré nezískali potrebné hlasy. Ide o body, ktoré ešte nie sú dostatočne vypracované, aby dostali širokú podporu zhromaždenia,“ citovala CNA hovorcu Vatikánu Federica Lombardiho.

"Sme veľmi sklamaní, že sa v záverečnej správe neobjavilo láskavé privítanie pre lesby a gejov, ktoré bolo súčasťou pracovnej verzie dokumentu. Otvorením diskusie však synoda poskytla nádej pre budúcnosť,“ uviedla vo vyhlásení organizácia New Ways Ministry, ktoré sa zaoberá právami katolíckych homosexuálov.

"Najjednoznačnejším odkazom stretnutia je, že vedenie katolíckej cirkvi je rozdelené,“ povedal pre Pravdu americký expert na náboženské štúdie Mathew Schmalz z College of the Holly Cross. "Opatrný jazyk záverečného dokumentu a nemalý počet hlasov proti, ukazujú, že reformné snahy pápeža Františka majú pomerne jasnú opozíciu. Do istej miery sa asi dá povedať, že reformátori sa snažia konať príliš rýchlo. Katolícka cirkev si bude musieť pravdepodobne počkať, kým pápež vymenuje viac biskupov. Potom uvidíme skutočné zmeny,“ predpokladá Schmalz.

Jeho kolega Thomas Worcester, ktorý sa zaoberá dejinami náboženstva, pripomína, že pápež dostal to, o čo žiadal.

"Od kardinálov, biskupov a všetkých zúčastnených chcel na synode otvorenú a úprimnú debatu. Cirkev zatiaľ nenašla konsenzus, ako sa postaví k otázkam rodinného života, či už tradičného, alebo menej tradičného. Na budúcu jeseň sa koná ďalšia synoda. Dajú sa od nej očakávať dôležité rozhodnutia,“ povedal pre Pravdu Worcester.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #homosexuáli #katolícka cirkev #Synoda