Českú vládnu koalíciu voľby posilnili

Ani jedna z českých vládnucich strán sa príliš nemôže sťažovať na výsledky druhého kola senátnych volieb. Koalícia v zložení ČSSD, ANO a KDU-ČSL si udržala väčšinu v hornej komore českého parlamentu. V 81-člennom Senáte bude mať 46 zástupcov.

20.10.2014 08:50
Bohuslav Sobotka, ČSSD Foto: ,
Český premiér Bohuslav Sobotka pokladá senátne voľby za víťazstvo vládnej koalície.
debata

"Nedá sa povedať, že výsledok koalíciu stmelil. Dá sa však tvrdiť, že víťazstvo vládu morálne a psychologicky posilní,“ reagoval pre Pravdu na výsledky český politológ Jan Bureš.

Prvé kolo senátnych volieb sa konalo pred týždňom spoločne s komunálnymi voľbami. "Výhodou koalície je hlboký prepad pravice. V senátnych aj komunálnych voľbách,“ vysvetľuje Bureš. "ODS aj TOP 09 stratili polovicu mandátov v zastupiteľstvách miest a obcí. Topka nezískala ani jedno senátorské kreslo. Pre vládu je to signál, že pravica zatiaľ nemá témy, ktorými by dokázala zaujať verejnosť,“ uviedol politológ.

Senátne voľby mali v druhom kole historicky najnižšiu účasť. Hlasovať prišlo menej ako 17 percent Čechov. Asi najspokojnejšou stranou môžu byť ľudovci, ktorí opäť potvrdili návrat do českej politiky. V roku 2010 vypadla KDU-ČSL z parlamentu a mnohí jej veštili zánik. Vlani sa však ľudovci do Poslaneckej snemovne vrátili. Teraz získali sedem senátorských kresiel. V troch prípadov v koalícii zo zelenými

"Sme maximálne spokojní,“ uviedol pre denník Mladá fronta Dnes minister poľnohospodárstva Marian Jurečka.

ANO Andreja Babiša si trúfalo až na desať kresiel, nakoniec má štyri. "Na rezignáciu to hádam nie je. Azda mi hnutie prepáči, že som povedal toto číslo,“ citovala Babiša stránka idnes.cz.

Politológ výsledok hnutia tiež nevníma ako problém. "Okrem toho je viditeľné, že Babiš sa sústredí na parlamentné voľby,“ hodnotí Bureš.

Hoci ČSSD obhajovala až 23 mandátov a získala len desať, predseda sociálnej demokracie a premiér Bohuslav Sobotka sa tiež tváril pomerne spokojne. Voľby sú podľa neho víťazstvom vládnej koalície. "Umožní to jej stabilné pokračovanie,“ uviedol na tlačovej konferencii Sobotka. ČSSD bude mať v Senáte s 35 členmi najväčší klub.

"Pozícia Sobotku je posilnená. Ani jeho kritici v strane mu nemajú teraz veľmi čo vyčítať. Sociálni demokrati dokázali uspieť. V posledných mesiacoch bola pritom ČSSD v defenzíve proti ANO,“ pripomenul Bureš.

Voľby do Senátu sa v Českú konajú každé dva roky. Vždy sa obmieňa tretina hornej komory parlamentu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Česko #Senát