Lavrov: Vzťahy Ruska s USA sú na dne

Rusko-americké vzťahy "klesli na dno", kde pravdepodobne ešte dlho zostanú. Uviedol to v pondelok ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

20.10.2014 13:52
Rusko, Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.
debata (178)

„Klesli sme dosť hlboko. Naozaj dúfam, že sa tento pokles spolupráce už dotkol dna,“ poznamenal minister v prednáške pre aktivistov vládnucej strany v Moskve. Momentálne už k ďalšiemu poklesu nedochádza, ale ani nevidí žiadnu snahu o zlepšenie vo vzťahoch medzi oboma veľmocami. Podľa Lavrova nejde o novú studenú vojnu, ale skôr o „trvalé ochladenie“.

„Bude to dlhé, a to nielen preto, že ukrajinská kríza potrvá ešte nejaký čas a všetci budú musieť myslieť na to, ako konštruktívne spojiť sily, a nie len na jednostranné sankcie,“ odhadol a dodal, že tiež istý čas potrvá, kým si Američania uvedomia nutnosť prehodnotiť svoje postavenie vo svete vzhľadom na posilnenie nových centier hospodárskeho, finančného a politického vplyvu.

Vzťahy medzi Ruskom a Západom pre ukrajinský konflikt čelia najhoršej konfrontácii od konca studenej vojny a rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991. Moskva a Washington tiež tri roky vedú spor o Sýrii, kde Rusi zostali spojenci prezidenta Asada, zatiaľ čo Američania stoja na strane opozície.

Lavrov tiež poznamenal, že Rusko je ochotné zapojiť sa do boja proti Islamskému štátu, ale len s mandátom Bezpečnostnej rady OSN. „Keď sa hovorí o koalíciách, tak ju vytvorme, prijmeme takéto rozhodnutie v BR OSN,“ povedal a dodal, že podriaďovať boj s terorizmom snahe potrestať nevýhodné režimy nie je ani správne, ani morálne, ani účinné.

178 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina #Sergej Lavrov