Rusko zakáže dovážať z EÚ živočíšny tuk a vedľajšie produkty mäsa

Rusko sa rozhodlo pozastaviť dovoz živočíšneho tuku a vedľajších mäsových produktov, napríklad drobov, z Európskej únie.

20.10.2014 18:46
debata (28)

Oznámila to podľa agentúry Reuters ruská veterinárna a fytosanitárna služba Rosselchoznadzor. Dôvodom je údajné zistenie nebezpečných látok v niektorých týchto produktoch.

Prechodný zákaz, ktorým Rusko rozširuje nedávne embargo na dovoz vybraných poľnohospodárskych produktov zo Západu, nadobudne platnosť v utorok. Moskva už začiatkom septembra zaviedla embargo na dovoz potravín z EÚ, Kanady, Austrálie a Nórska v reakcii na západné sankcie uvalené na Rusko kvôli jeho úlohe v ukrajinskej krí­ze.

Ekonomická agentúra Prajm cez víkend s odvolaním sa na šéfa služby Rosselchoznadzor Sergeja Dankverta uviedla, že Rusko od 21. októbra zakáže dovoz výrobkov z hovädzieho mäsa, odrezkov a mäsokostnej múčky z EÚ kvôli ich údajnej nevyhovujúce kvalite.

Najnovšie zakázané položky pod tohtoročné odvetné opatrenia vraj doteraz nespadali. Podľa vyhlásenia Rosselchoznadzoru, z ktorého citovala agentúra AFP, sa Rusko rozhodlo rozšíriť zákaz na dovoz určitých ďalších poľnohospodárskych výrobkov z EÚ, najmä na dovoz hovädzích a bravčových vnútorností, mäsokostnej múčky a kuracieho, hovädzieho a bravčového tuku vrátane sadla.

Veterinárna služba vraj za posledné dva mesiace zistila 17 prípadov porušenia hygienických noriem a objavila stopy antibiotík vo výrobkoch pochádzajúcich najmä z Nemecka, Talianska a Poľska.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #Rusko #sankcie