Zatkli Pinochetovho ministra pre únosy počas diktatúry

Čílske úrady zadržali bývalého ministra vlády diktátora Augusta Pinocheta v prípade smrti 13 ľudí, ktorí zmizli krátko po jeho prevrate v roku 1973.

21.10.2014 07:49
debata (3)

Bývalý armádny plukovník Cristian Labbé sa údajne podieľal na únosoch a mučení odporcov vtedajšieho Pinochetovho režimu a mal podiel aj na vzniku obávanej tajnej polície. Labbé svoju vinu popiera.

Bývalý vysoký činiteľ čílskej vojenskej diktatúry nesie podľa obvinenia zodpovednosť za smrť oponentov režimu, ktorých mučili na mieste, ktoré sa neskôr smutne preslávilo ako centrum Tejas Verdes, v ktorom tajná polícia mučila stovky ľudí.

Po prevrate bol starostom štvrte v Santiagu

Labbé, ktorý sa pred súd postaví ako ďalší z bývalých dôstojníkov, bol po zmene režimu niekoľko rokov starostom jednej zo štvrtí metropoly Santiago. Počas svojho úradovania sa v roku 2011 podieľal na organizácii slávnosti na počesť jedného z ďalších Pinochetových dôstojníkov, ktorý bol v tej dobe za mrežami.

Počas 17 rokov trvania Pinochetovej vlády bolo podľa odhadov zavraždených vyše 3-tisíc odporcov jeho režimu, ďalšie desaťtisíce ľudí mučili. Stovky tisíc ľudí z Čile emigrovali.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čile #Pinochet #diktatúra