Zomrel šéf ropnej firmy Total, jeho lietadlo narazilo do snežného pluhu

Šéf francúzskej ropnej spoločnosti Total Christophe de Margerie zahynul v noci pri leteckej nehode na moskovskom letisku Vnukovo. Lietadlo pri štarte narazilo do snežného pluhu letiskovej služby.

21.10.2014 09:20
Christophe de Margerie, Total SA Foto: ,
Šéf francouzské ropné společnosti Total Christophe de Margerie zomrel pri leteckej nehode na moskovskom letisku Vnukovo.
debata (33)

O nešťastí informovala hovorkyňa letiska, úmrtie svojho 63-ročného šéfa potvrdila aj firma Total. Pri nehode zahynuli štyria ľudia, z toho traja boli členovia posádky. Vodič auta na odpratávanie snehu, do ktorého lietadlo narazilo, bol podľa vyšetrovateľov o­pitý.

Súkromné lietadlo Falcon malo namierené do Paríža. Za viditeľnosti asi 350 metrov narazilo do snežného pluhu. Lietadlo úplne zhorelo a ľudí na jeho palube sa nepodarilo zachrániť, aj keď hasiči prišli na miesto nešťastia okamžite.

Vodič pluhu, ktorý zo zrážky vyviazol bez zranení, bol opitý. „V túto chvíľu sa už zistilo, že vodič auta na odpratávanie snehu sa nachádzal v stave alkoholického opojenia,“ povedal hovorca vyšetrovateľov Vladimir Markin. Dodal, že s najväčšou pravdepodobnosťou príde v súvislosti s týmto nešťastím o prácu viacero pracovníkov letiska.

Snežný pluh nemal na dráhe čo robiť

Z lietadla vybrali „čierne skrinky“, čiže palubné záznamníky. Pracovníkov letiska momentálne vypočúvajú, nehodu možno tiež pomôžu objasniť aj kamerové záznamy. Podľa televízie Rossija 24 berú vyšetrovatelia do úvahy tri verzie príčin nehody: zlyhanie ľudského faktora, technická chyba lietadla alebo nepriaznivé počasie spojené so zlou viditeľnosťou.

Hovorca vyšetrovateľov Markin neskôr spresnil, že hlavnou verziou vyšetrovateľov je chyba dispečerov letiska a nezodpovedné konanie vodiča snežného pluhu.

De Margerie bol podľa agentúry Interfax jediným cestujúcim v lietadle s francúzskou registráciou. Nie je zatiaľ jasné, prečo sa snežný pluh vôbec nachádzal na vzletovej dráhe. To, ale aj ďalšie okolnosti nehody, má objasniť vyšetrovacia komisia, ktorú vedie šéf federálnej agentúry pre leteckú dopravu Alexandr Neradko. Do vyšetrovania sa majú zapojiť aj francúzski experti.

Tabuľa s nápisom Vnukovo-3 pri odbočke na... Foto: Reuters, MAXIM SHEMETOV
Vnukovo Tabuľa s nápisom Vnukovo-3 pri odbočke na medzinárodné moskovské letisko Vnukovo, kde pri zrážke lietadla so snehovým pluhom zomrel aj šéf francúzskej ropnej spoločnosti Total Christophe de Margerie.

Na palube lietadla okrem šéfa francúzskej spoločnosti zahynula 39-ročná žena a dvaja muži, všetci boli francúzski občania.

Dispečer: Keby pluh videli, nezrazili by sa

Podľa televízie LifeNews narazilo lietadlo do snežného pluhu ľavým krídlom. „Keby niečo videli, nezrazili by sa,“ usúdil jeden z letiskových dispečerov. Úlomky lietadla sa rozleteli do vzdialenosti až 200 metrov od miesta zrážky. 63-ročný manažér strávil vo francúzskej firme prakticky celú svoju profesijnú kariéru, jej šéfom sa stal v roku 2007.

De Margerie sa presadzoval o pokračovanie rusko-francúzskej spolupráce pri ťažbe ropy aj napriek západným sankciám a prihováral sa aj za dodávku francúzskych vojenských lodí Mistral ruskej flotile. V Moskve sa v pondelok stretol s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom a ďalšími vládnymi predstaviteľmi. Firma Total v Rusku pôsobí od roku 1989.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #letisko Vnukovo #havária lietadla