Human Rights Watch: Ukrajinská armáda používa zakázanú kazetovú muníciu

Ukrajinská armáda na východe Ukrajiny používa kazetovú muníciu, ktorá je zakázaná vo viac ako dvesto krajinách. Má ju používať aj na ostreľovanie hlavnej bašty proruských separatistov – Donecka.

21.10.2014 12:49
Ukrajina, Doneck Foto: ,
Human Rights Watch tvrdí, že obe bojujúce strany na východe Ukrajiny používajú zakázanú kazetovú muníciu. Jej obeťami sa väčšinou stávajú civlisti. Na snímke zranená žena v Donecku.
debata (33)

Naznačujú to dôkazy, ktoré zhromaždila medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW). Podľa nej kazetovú muníciu zrejme používajú aj povstalci. Ukrajinská armáda obvinenia poprela, povstalci sa doteraz nevyjadrili.

Kazetová munícia obsahuje stovky malých náloží, ktoré sa rozptýlia po väčšom území ako samostatné výbušné zariadenia. Tieto munície, ktoré hneď nevybuchnú, fakticky zamínujú rozsiahlu plochu. Jej obeťami sa často stávajú civilisti. K zákazu tejto munície sa už pripojilo 114 krajín, nie však Ukrajina.

HRW: Kazetovú muníciu použili aj vládne jednotky

Použitie tejto munície v mestských oblastiach podľa HRW porušuje vojenské pravidlá. Organizácia počas týždenného vyšetrovania zdokumentovala široké uplatňovanie kazetovej munície v bojoch medzi vládnymi silami a proruskými povstalcami vo viac ako desiatich mestách a obciach.

„Aj keď nebolo možné jednoznačne určiť, kto nesie zodpovednosť za množstvo útokov, dôkazy svedčia, že sa vládne jednotky dopustili niekoľkých útokov kazetovou muníciou v Donecku,“ píše sa v správe HRW.

„Je šokujúce vidieť, že zbrane, ktoré väčšina krajín zakázala, sa v takom obrovskom počte používa na východe Ukrajiny. Ukrajinské úrady by sa mali okamžite zaviazať, že nebudú kazetovú muníciu používať a že sa pripoja k zákazu,“ povedal Mark Hiznay z HRW.

Ľudskoprávna organizácia zaznamenala dvanásť prípadov použitia kazetovej munície, pri ktorom bolo zabitých najmenej šesť ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Zistiť presný počet obetí však nebolo možné.

Armáda obvinenie popiera, povstalci sa nevyjadrili

„Nepoužívame kazetové bomby. To môže používať jedine letectvo, ale naše lietadlá nelietajú od vyhlásenia prímeria 5. septembra,“ uviedol hovorca armády Andrij Lysenko. Ďalší hovorca Vladyslav Selezňov označil obvinenia za „nezmyselné“, pretože „kazetové bomby či kazetovú muníciu nepoužívajú, pretože je zakázaná“. Navyše armáda podľa neho nestrieľa na civilistov.

Moskva stále oficiálne popiera, že by rebelov podporovala zbraňami, muníciou či vojakmi, organizácia HRW však Rusko vyzvala, aby sa zaviazalo nepoužívať kazetovú muníciu a tiež pristúpilo k zákazu.

Správa HRW sa zmieňuje o raketách s kazetovou muníciou, ktoré sa našli nevybuchnuté. Práve po explózii takejto strely zahynul 2. októbra v centre Donecka 38-ročný švajčiarsky pracovník Medzinárodného výboru Červeného kríža.

Ruské médiá tvrdia, že vládne jednotky v bojoch s povstalcami vraj používajú dokonca aj fosforové bomby.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #Ukrajina #separatisti #kazetová munícia