Briti povedú vojenskú misiu proti islamistom aj v Sýrii

Britské vojenské letectvo čoskoro začne misiu nad Sýriou pomocou svojich bezpilotných lietadiel, a to s cieľom zhromažďovať spravodajské informácie.

21.10.2014 14:33
debata (12)

Oznámilo to britské ministerstvo obrany. Podľa neho ide o rozšírenie britských operácií proti Islamskému štátu (IS), ktoré sa zatiaľ týkali len cieľov v Iraku.

Britské bezpilotné prieskumné stroje Reaper a Rivet Joint začnú pôsobiť nad Sýriou „veľmi skoro“, uviedol minister obrany Michael Fallon. V písomnom vyhlásení k zákonodarcom oznámil, že podobný zber informácií je súčasťou úsilia chrániť národnú bezpečnosť pred teroristickou hrozbou. Zdôraznil, že lietadlá nebudú môcť v Sýrii používať zbrane.

Britský parlament v septembri schválil letecké útoky po boku Američanov a ďalších západných spojencov v Iraku, ale nie v Sýrii. Proti IS v Sýrii, kde je stále pri moci autoritatívny prezident Bašar Asad, zatiaľ útočia len Spojené štáty s niekoľkými arabskými spojencami.

Ozbrojení radikáli z hnutia Islamský štát obsadili v posledných mesiacoch významné časti severných území Iraku a Sýrie. IS sa netají snahou rozšíriť teror na území západných štátov. Jeho prívrženci už zajali a zavraždili niekoľko občanov USA, Francúzska a Británie.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Sýria #Islamský štát