KĽDR prepustila jedného z troch väznených Američanov

Severokórejské úrady prepustili na slobodu Američana Jeffreyho Fowlea, jedného z troch občanov Spojených štátov väznených v KĽDR.

21.10.2014 21:12
debata

Na tlačovej konferencii vo Washingtone to oznámila hovorkyňa ministerstva zahraničia USA Marie Harfová. Fowle bol v severokórejskej väzbe od júna, pravdepodobne preto, že v si hotelovej izbe zabudol bibliu.

Päťdesiatšesťročný Fowle, ktorý do KĽDR pricestoval v apríli ako turista, už podľa Harfovej mieri do USA. Z Pchjongjangu podľa hovorkyne odcestovali aj americkí vyjednávači, ktorí sa o jeho prepustenie postarali.

Podľa hovorcu Bieleho domu Josha Earnesta bol americký väzeň po prepustení prepravený z KĽDR lietadlom ministerstva obrany USA. K jeho oslobodeniu významne prispelo Švédsko, spresnil hovorca bez ďalších podrobností. Podľa Harfovej Štokholm v úsilí o Fowleovo prepustenie prejavil „neúnavnú snahu“. Spojené štáty s KĽDR neudržujú diplomatické styky a Švédsko v Pchjongjangu obhajuje ich záujmy.

Podľa severokórejských úradov bol Fowle vyšetrovaný v súvislosti so spáchaním činov, ktoré boli v rozpore s turistickým vízom. V KĽDR, ktorá je ateistická a uctieva iba svojho vodcu, je propagácia kresťanstva zločin. Koncom júna bolo v Pchjongjangu oznámené, že s americkým turistom sa pripravuje súdny proces.

Severná Kórea podľa agentúry Reuters súhlasila s Fowleovým prepustením s podmienkou, že sa americká strana postará o jeho prevoz do vlasti. Časový harmonogram operácie nariadil Pchjongjang.

Fowle je robotník v stavebnej firme z mestečka Moraine v Ohiu a má tri deti a ruskú manželku. Tá listom požiadala prezidenta Vladimira Putina, aby sa prihovoril za jeho prepustenie.

V Severnej Kórei sú po Fowleovom prepustení zadržiavaní ešte ďalší dvaja Američania, na ktorých prepustenie Harfová aj Earnest vyzvali úrady KĽDR. Pätnásťročný trest nútených prác si odpykáva americko-kórejský misionár Kenneth Bae, zadržiavali ho od novembra 2012 a neskôr ho uznali vinným, že sa „pokúšal zvrhnúť severokórejskú vládu“.

V polovici septembra poslal severokórejský súd na šesť rokov do pracovného tábora Matthewa Millera. Dvadsaťštyriročný Američan bol zatknutý v apríli, keď údajne po prílete do krajiny roztrhal svoje turistické vízum a požiadal o azyl.

Podľa súdu sa mal Miller v úmysle nechať zadržať a zažiť na vlastnej koži život vo väzení, aby potom mohol podať správu o tom, ako sú v KĽDR porušované ľudské práva.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR