Porošenko podpísal súdenie Janukovyča v neprítomnosti

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v utorok podpísal zákon, ktorý stanovuje orgánom povinnosť potrestať osoby obvinené zo závažných zločinov napriek ich neprítomnosti v krajine.

21.10.2014 21:16
ukrajina, janukovyč, prezident Foto: ,
Viktor Janukovyč.
debata (41)

Zákon je namierený voči exprezidentovi Viktorovi Janukovyčovi, ktorý pred ôsmimi mesiacmi v čase vrcholiacich protivládnych demonštrácií utiekol do Ruska. Krátko na to ho obvinili zo zabitia desiatok demonštrantov.

Zákon, ktorý umožňuje vyšetrovanie a súdenie zo závažných zločinov obvinených osôb v čase ich prítomnosti v zahraničí, ešte začiatkom októbra schválil ukrajinský parlament.

Janukovyč dlhé roky ovplyvňoval dianie vo vrcholovej politike na Ukrajine a ako prezident stál štyri roky na jej čele. Po minuloročnom odložení podpisu prelomových dohôd o užšej spolupráci s EÚ v záujme lepšej spolupráce s Ruskom sa voči jeho vláde zdvihla vlna odporu.

Výsledkom boli násilné demonštrácie a desiatky obetí na životoch. Napriek februárovej dohode medzi Kyjevom a predstaviteľmi EÚ sa Janukovyč rozhodol pre obavy o svoju bezpečnosť opustiť krajinu.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Janukovyč #Ukrajina #Petro Porošenko