Pošmykli sa orbánovci na oleji?

Mená šiestich Maďarov blízkych vláde Viktora Orbána, ktorých pre podozrenie z korupcie Spojené štáty zaradili na čiernu listinu, zostávajú pre verejnosť stále neznáme.

22.10.2014 09:19
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán sa k škandálu s americkou čiernou listinou, ktorý prepukol minulý týždeň, verejne do utorňajšieho večera stále nevyjadril.
debata (12)

Washington tvrdí, že mu zákon nedovoľuje zverejniť zoznam osôb, ktorým odopiera vstup na svoje územie. Budapešť zase opakuje, že netuší, koho z jej predstaviteľov s prepojením na vládu považujú Američania za persony non grata. Zo signálov, ktoré USA vyslali, však maďarské médiá začínajú skladať mozaiku kauzy, pre ktorú sa Orbánova vláda ocitla v pozícii takzvaných darebáckych štátov.

Za hlavných podozrivých tlač stále označuje trojicu pracovníkov Národného úradu pre dane a clá vrátane jeho šéfky. Prípad podľa zistení portálu Index súvisí s rozsiahlymi daňovými podvodmi na trhu s jedlými olejmi. Na ne už dávnejšie upozorňovala firma Bunge s americkou účasťou, ktorá vyrába aj na Slovensku známy slnečnicový olej Vénusz. Podľa vedenia Bunge je trh v Maďarsku deformovaný daňovými únikmi konkurencie, ktorá tak môže predávať svoje výrobky až o tretinu lacnejšie ako výrobcovia pôsobiaci legálne. Daň z pridanej hodnoty je pre jedlé oleje v Maďarsku mimoriadne vysoká, až 27-percentná, čo z daňových únikov robí veľmi výnosný biznis. Index odhaduje, že štátna pokladnica tak prichádza až o pätinu sumy, ktorá by mala byť vyzbieraná z DPH. Podľa portálu na to firma Bunge upozorňovala, ale namiesto nápravy dostala ponuku, aby sa do korupčnej schémy zapojila aj ona.

Aj portál Átlátszó, zameraný na transparentnosť, vie o dvoch firmách v americkom vlastníctve, od ktorých osoby blízke Orbánovej vláde pýtali úplatky. Ponuka spočívala v tom, že vláda by presadila isté zmeny v daňových zákonoch a daňový úrad by vyrubil vysoké pokuty konkurenčným firmám. Americké firmy by sa odvďačili tak, že by si objednali štúdie a analýzy od nadácie blízkej vláde a vyplatili jej za ne dve miliardy forintov, čo je vyše šesť a pol milióna eur. „Americké firmy na to nepristali a prípad nahlásili do Washingtonu,“ píše Index a na vysvetlenie dodáva: „Bunge je nadnárodná spoločnosť, ktorej akcie sú vedené na newyorskej burze. Keby vysvitlo, že jej maďarská dcérska firma zvýšila svoj podiel na trhu daňovými podvodmi, globálne by mohla stratiť viac, ako by v Maďarsku získala.“

Na podobné schémy finančných podvodov už vlani upozornil bývalý pracovník daňového úradu András Horváth. Z jeho odhalení bol mediálny škandál, pred súd sa však žiadna kauza nedostala. Horváth v utorok ocenil aktivity USA, ktoré podľa neho robia pre boj proti korupcii v Maďarsku viac ako domáca vláda. „Viem, že podobným činom a ponukám boli vystavené aj iné európske štáty, nadnárodné firmy, tie si však dosiaľ nedali tú námahu, aby to signalizovali maďarským úradom, respektíve, aby tiež prostredníctvom svojho veľvyslanectva a štátu sa pokúsili vyvinúť tlak na maďarskú vládu,“ uviedol pre Átlátszó.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #USA #Viktor Orbán