Francúzsky ropný šéf, ktorý zahynul na Vnukove, mal povesť dobráka

Christophe de Margerie, jedna z najvplyvnejších postáv francúzskeho biznisu, zbožňoval náplň svojej práce tak, že celý život zostal verný jedinej firme. Veľký fúz, ako ho v nej prezývali, sa zamestnal v ropnej spoločnosti Total po dokončení vysokej školy, keď mal 22 rokov.

22.10.2014 11:37
Christophe de Margerie, Total SA Foto: ,
Šéf francúzskej ropnej spoločnosti Total Christophe de Margerie zomrel pri leteckej nehode na moskovskom letisku Vnukovo.
debata (12)

„Našiel som si tam prácu, pretože zo všetkých firiem sa nachádzala najbližšie k môjmu bydlisku,“ pripomenul portál Terrafemina dávnejšie slová de Margerieho, ktorý zahynul pri leteckej tragédii na moskovskom letisku Vnukovo, keď sa vracal do Paríža.

Nebožtík mal povesť dobrosrdečného človeka. Generálnym riaditeľom Totalu sa stal vo februári 2007 a odvtedy výrazne zlepšil imidž firmy, o ktorej sa hovorilo, že máva arogantné správanie navonok. Vážili si ho pre otvorenosť, a to napriek tomu, že niekedy jeho slová mohli vyznieť nepríjemne. Jednoducho mal zmysel pre úprimnosť.

Nezávislý charakter

Vo Francúzsku sa vyjadrujú o de Margeriem ako o veľkom kapitánovi priemyslu. „Bola to originálna osobnosť s nezávislým charakterom. Človek, ktorý excelentne obhajoval záujmy Totalu,“ citovali noviny Le Monde reakciu prezidenta Françoisa Hollanda na smrť 63-ročného šéfa ropnej spoločnosti.

Vnuk zakladateľa jednej slávnej značky šampanského a otec troch detí, ktorý bol svojej žene verný celých 40 rokov manželstva, patril medzi málo šéfov veľkých firiem, ktorému nevyčítali vysoký príjem. „Pevná zložka môjho platu v roku 2008 bola 1,25 milióna eur a pohyblivá 1,5 milióna eur. Pýtal som sa odborárov na našom poslednom stretnutí, či sa chcú o tom rozprávať. Odmietli,“ poukázal denník Libération na vtedajšie slová de Margerieho. Čo dodať? Renomé šikovného šéfa – zaslúžene vysoká mzda dokonca z pohľadu odborov, ktoré zvyknú vo Francúzsku často hundrať.

Plat de Margerieho bol, samozrejme, astronomický. Upozorňoval však, že obrovské množstvo peňazí neznamená automaticky zlú povahu. „Hovoril, že ak niekto veľa zarába, neznamená to, že je neľudský. Musím sa priznať, že je ťažké stretnúť ľudskejšieho šéfa veľkej firmy, ako bol on,“ napísala v nekrológu novinárka Alexandra Schwartzbrodová z ľavicovo orientovaného Libérationu.

Ako nahneval Sarkozyho

Verný svojej otvorenosti v apríli 2011 de Margerie vystrašil celé Francúzsko. „Cena dve eurá za liter benzínu super – o tom netreba pochybovať. Skutočná otázka znie, že kedy? Treba veriť, že to nepríde veľmi rýchlo,“ pripomenul jeho prognózu denník Le Figaro z obdobia, keď sa zdražovali pohonné hmoty pre cenový nárast ropy. Vtedajší prezident Nicolas Sarkozy označil toto tvrdenie za hlúposť.

Trhová hodnota Totalu je až 102 miliárd eur. Výrazne sa pod toto číslo podpísal de Margerie. Darilo sa mu zvyšovať zisk, ale na opačnej strane treba dodať, že čelil kritike niektorých akcionárov, ktorí poukazovali na vysoké náklady a na nedostatočné vyplácanie dividend. O vplyve de Margerieho na chod Totalu svedčí reakcia trhu na jeho smrť. Akcie tejto štvrtej najväčšej západnej ropnej spoločnosti pri včerajšom otvorení parížskej burzy klesli až o 2,2 percenta. Zatiaľ nie je jasné, kto ho nahradí na čele energetického gigantu. Keďže už pomaly začínal uvažovať o penzii, s citom pre svoju vernosť k Totalu zvykol hovoriť, že by to mal byť niekto z firmy, nie topmanažér zvonka.

Sankcie sa mu nepáčili

De Margerie patril k tým, čo nepodporovali zavádzanie ekonomických sankcií Európskej únie proti Rusku za postoj k ukrajinskému konfliktu. Nazdával sa, že politika a obchod by sa nemali miešať – lebo fakticky škody budú dvojnásobné.

V čase, keď sa už veľmi skloňovali energetické dodávky od ruského Gazpromu do EÚ, zastával názor, že treba zachovať existujúce dohody. „Európa by mala prestať uvažovať o znížení svojej závislosti od ruského plynu a namiesto toho sa zamerať, aby jeho tok bol bezpečnejší,“ zdôraznil pred tromi mesiacmi pre agentúru Reuters.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Total #Vnukovo #letecká havária