Europoslanci schválili Junckerovu komisiu, proti boli Zelení i euroskeptici

Európsky parlament podľa očakávania schválil novú Európsku komisiu na čele s predsedom Jeanom-Claudeom Junckerom. Za 28-členný tím zahlasovalo 423 europoslancov zo 699 prítomných. Proti bolo 209 a 67 sa hlasovania zdržalo. „Vláda“ EÚ sa ujme funkcie 1. novembra.

22.10.2014 13:03 , aktualizované: 14:00
Jean-Claude Juncker Foto: ,
Jean-Claude Juncker je spokojný, europoslanci schválili nové zloženie Európskej komisie, ktorej bude šéfovať.
debata

Všeobecne sa predpokladalo, že zákonodarný orgán EÚ Jenckerov tím schváli. Schválení komisári sú z drvivej väčšiny reprezentantmi strán zastúpených v štyroch najsilnejších politických frakciách 751-členného Európskeho parlamentu, ktorými sú po májových voľbách ľudovci (EPP), socialisti (S&D), Európski konzervatívci a reformisti (ECR) a liberáli (ALDE).

Zástupcovia frakcie ECR dali pred stredajším hlasovaním najavo, že sa zdržia. „My vašu komisiu nepodporíme, pretože má federalistický program, ktorý je v rozpore s našim programom,“ vyhlásil v diskusii pred hlasovaním český člen tejto frakcie Jan Zahradil. „Obávam sa, že vaša komisia bude horšia, ako bola Barrosova,“ dodal.

Proti boli nacionalisti, Zelení i euroskeptici

Proti sa tiež postavili nacionalisti, euroskeptici, Zelení a ľavicová frakcia GUE/NGL, ktorých členovia tesne pred hlasovaním ukázali transparenty s nápisom „Nie úsporám“.

Opačný názor majú zástupcovia najsilnejšej frakcie EPP, podľa ktorej schválenie komisárov im umožní ujať sa svojich funkcií už od 1. novembra, čo je dobrá správa najmä v tomto čase, keď je situácia v Európe vážne.

Po tomto hlasovaní teda stále platí, že europoslanci Európsku komisiu doteraz vždy, aj napriek výhradám vo výboroch, nakoniec schválili.

Komisia chce dodržať fiškálnu disciplínu

Medzi programové priority novej Európskej komisie patrí dodržiavanie fiškálnej disciplíny, podpora rastu, tvorba pracovných miest, budovanie infraštruktúry alebo podpora obnoviteľných energetických zdrojov či znižovanie energetickej náročnosti.

Juncker v stredu označil novú exekutívu únie za „Komisiu poslednej šance“. „Občania strácajú dôveru v naše inštitúcie. Je čas vdýchnuť európskemu projektu nový život,“ vyhlásil Juncker.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Európsky parlament #Jean-Claude Juncker