Kurdi sú opäť v hre o cudzie záujmy

Môže ísť o propagandu, tvrdila v stredu Marie Harfová, hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia, v reakcii na video potvrdzujúce nedeľňajší omyl letectva USA v súvislosti s pomocou Kurdom brániacim sýrske strategické mesto Kobani.

23.10.2014 08:28
Kobani, Kurdi Foto:
Za jedným z padlých kurdských obrancov mesta Kobane na sýrsko-tureckej hranici smútia jeho príbuzní na miestnom cintoríne.
debata (7)

„Väčšina vojenského vybavenia a zbraní, ktoré americké letectvo zhodilo, sa dostalo ku kurdským bojovníkom, pre ktorých boli určené,“ tvrdila Harfová. Napriek tomu, že minimálne jeden z balíkov nesúci hlavne zbrane dopadol na územie kontrolované radikálmi z tzv. Islamského štátu. Video, na ktorom vidieť sunnitských povstalcov, ako si prezerajú ručné granáty a ďalšie zbrane „spadnuté z neba“, je vraj v rukách vojenských odborníkov.

Kurdi to už zažili

Podobných omylov a skratov v myslení plánovačov a realizátorov pomoci, aký sa stal v nedeľu, bolo pritom v minulosti viac. Dokonca aj v prípade samotných Kurdov. Konkrétne na severe Iraku. V čase, keď uverili v pomoc spojencov vedených USA po iránsko-irackej vojne. Kurdi vyvolali povstanie proti režimu Saddáma Husajna, ale namiesto podpory vzbure, ktorú Bagdad kruto potlačil, sa nad hlavami Kurdov začala rovnako ako dnes nad Kobani vznášať pomoc. Ibaže vtedy z amerických lietadiel padali z neba na hlavy neinformovaných civilistov niekoľkotonové kontajnery. Keď niektoré z nich pri dopade na zem usmrtili viacerých Kurdov vrátane detí, zúfalých, ale zato vďačných aj za takúto pomoc, Američania s ňou museli prestať.

Z nebies padá smrť aj život

Na adresu pokračujúcich náletov na ciele príslušníkov tzv. Islamského štátu sa názory odborníkov rôznia. Podľa niektorých nálety nič nevyriešia. Iní dokonca volajú po pozemných operáciách.

„USA a členské krajiny NATO sa však boja spustenia pozemných operácií proti radikálom z Islamského štátu,“ cituje portál IA.REGNUM vojenského odborníka Tokona Mamitova. Zároveň pripomína, že sunnitskí radikáli za veľmi krátky čas obsadili územie „od Tripolisu až po Níl“.

„Ich armáda je veľmi silná a bez spoločných koordinovaných krokov ju ťažko poraziť,“ dodáva Mamitov s tým, že proti spojencom dnes stojí 12– až 15-tisíc dobre vyzbrojených bojovníkov. Vedie ich Abú Bakr al Bagdádí, ktorého považujú za skúseného poľného veliteľa a vojenského stratéga.

Nie je pomoc ako pomoc

Washington by najradšej pomáhal tzv. umiernenej sýrskej opozícii s cieľom zvrhnúť prezidenta Asada. Na druhej strane aj Turecko by pomohlo, ale nie Kurdom, s ktorými má problémy. Rovnako ako USA by podalo ruku sýrskej „umiernenej“ opozícii. Cieľ je pritom rovnaký ako v prípade Washingtonu. Potrebná je však podľa niektorých zdrojov z Ankary „bezletová zóna“ nad územím terajších bojov. Čo by to mohlo znamenať, videla svetová verejnosť v rámci „líbyjského scenára“.

Rady bojovníkov tzv. Islamského štátu sa stále rozširujú. Napríklad podľa britských spravodajských služieb len z Británie sa každý týždeň hlási teroristom v priemere šesť Britov. Hnutie Islamský štát má dnes viaceré internetové portály, na ktorých napríklad aj v ruštine pozýva nových dobrovoľníkov do svojich radov. Začlenenie sa do organizácie pritom znamená súhlasiť s mimoriadnou brutalitou ozbrojencov, ako aj s odporom nielen proti sýrskemu režimu Bašara Asada, ale napríklad aj proti členom Frontu an Nusrá, ktorý je odnožou Al-Kajdá. A to všetko kvôli jedinému cieľu: vytvoreniu islamského štátu a tzv. sunnitského trojuholníka v Iraku.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Kurdi #Islamský štát #Kobani