Vráti sa Maďarsko do digitálnej doby kamennej?

Ak by parlament schválil daňový zákon, ktorý mu predložila vláda Viktora Orbána, Maďarsko by sa v používaní internetu vrátilo do minulého storočia. Návrh ráta s brutálnym zdanením prenosu dát, keď za každý gigabajt by malo ísť do štátnej pokladnice 150 forintov, čiže 49 centov.

23.10.2014 09:30
Viktor Orbán Foto: ,
Viktor Orbán.
debata (7)

Jedna hodina na sociálnej sieti by tak užívateľa internetu stála asi plus desať centov a za stiahnutie filmu by si priplatil dve až tri eurá. A to popri poplatkoch, ktoré doteraz uhrádzal poskytovateľovi služby aj s 27-percentnou daňou z pridanej hodnoty.

Návrh vyvolal na internetovej sieti obrovskú búrku nevôle. K protestujúcej skupine na Facebooku sa za necelých 24 hodín pripojilo vyše 130-tisíc užívateľov, z ktorých bezmála dvadsaťtisíc potvrdilo svoju účasť na masovej demonštrácii zvolanej na nedeľu do centra Budapešti.

Jeden z diskutujúcich vyčíslil, že ak by prešiel vládny návrh, znamenalo by to 138-percentnú daň z internetu. „Mesačne miniem asi 30 GB. Za internet platím 3 200 forintov. A teraz zo mňa chce štát vyžmýkať 5¤200 forintov na daniach,“ napísal.

Ministerstvo hospodárstva zo špeciálnej internetovej dane očakáva na budúci rok príjmy vo výške 20 miliárd forintov, čo je vyše 65 miliónov eur. Konzultačná spoločnosť eNet však odhaduje, že podľa aktuálneho objemu prenosu dát by poskytovatelia internetu mali na daniach odviesť až desaťnásobne viac.

Nižší vládny odhad príjmov z novej špeciálnej dane naznačil, že Orbánov kabinet vopred ráta s tým, že svoj drakonický návrh zmierni. „Politický scenár funguje tak, že po tom, čo vláda vystraší krajinu, príde milosť od Fideszu,“ glosoval portál Index včerajšie vyhlásenie šéfa parlamentného klubu vládnej strany Antala Rogána, že poslanci Fideszu navrhnú mesačný strop pre novú daň.

„Myslíme si, že by bolo vhodné zaviesť horný limit rovnakým spôsobom a v rovnakom rozsahu, ako to bolo v prípade daňového zákona týkajúceho sa hlasových telefonických služieb,“ citovala ho agentúra MTI. O výške stropu internetovej dane podľa neho ešte nebolo rozhodnuté, pre súkromné osoby by sa však mala pohybovať do tisíc forintov, čo je asi 3,25 eura.

Všetky opozičné strany proti chystanému zavedeniu špeciálnej dane ostro protestujú. V opatrení, ktoré podľa nich môže uvrhnúť krajinu do digitálnej kamennej doby, vidia pokus vládnej moci obmedziť prístup občanov k jednému z posledných zdrojov nezávislého spravodajstva.

Socialistická strana sa písomne obrátila na Európsku komisiu so žiadosťou o posúdenie, či je zavedenie špeciálnej internetovej dane v súlade so základnými hodnotami únie, napríklad s princípom slobodného prístupu k informáciám. „Vláda ďalej obmedzuje slobodu médií, zjavne je pre ňu pohodlnejšie, keď občania prijímajú informácie len z ,kráľovskej televízie',“ ironizuje vo svojom vyhlásení liberálne hnutie Spolu – Dialóg za Maďarsko servilné spravodajstvo štátnej televízie.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Maďarsko #internet #Viktor Orbán #facebook