Havária lietadla: Rusi vinia šoféra pluhu, že pil. Jeho stav odhadli 'vizuálne'

Pre tragickú haváriu lietadla, na ktorého palube zahynul šéf francúzskej ropnej spoločnosti Total Christoph de Margerie, odstúpilo vedenie moskovského letiska Vnukovo. Rezignáciu podal generálny riaditeľ Andrej Ďjakov a jeho zástupca Sergej Solncev.

23.10.2014 14:04
havária lietadla, Vnukovo Foto:
Vrak lietadla, v ktorom zahynul šéf francúzskej ropnej spoločnosti Christoph de Margerie.
debata (34)

De Margerie zomrel po tom, čo sa v noci na utorok jeho lietadlo zrazilo pri štarte z Vnukova so snežným pluhom. Nehodu neprežila ani trojčlenná francúzska posádka lietadla.

Ruské úrady za príčinu nehody označili nedbanlivosť, ktorá na letisku panovala. Vodiča pluhu Vladimira Martynenka, ktorý haváriu prežil, zadržali a podozrievajú ho, že bol opitý. To však jeho advokát popiera. Tvrdí, že testovanie Martynenka na alkohol bol len vizuálne a uskutočnilo sa bezprostredne po zrážke, navyše mu vôbec nerobili dychovú skúšku. Ruské médiá uvádzajú, že vodič sa priznal k tomu, že pred nástupom na zmenu si dal kávu s koňakom.

Šoférovi pluhu predĺžili väzbu až do decembra

Martynenko, ktorého jediného zadržali bezprostredne po nehode, je v súčasnosti vo väzbe, v ktorej podľa štvrtkového rozhodnutia moskovského súdu zostane najmenej do 21. decembra. Súd tak vyhovel žiadosti prokuratúry o predĺženie pôvodnej 48-hodinovej väzby.

Vyšetrovatelia vo štvrtok oznámili, že zadržali ešte štyroch ďalších ľudí – šéfa správy letiska, vedúceho letovej prevádzky, dispečera a dispečerku v zácviku. Úrady ich podozrievajú, že si zanedbali svoje povinnosti a bezpečnostné postupy, čo vyústilo do tragédie.

Vladimir Martynenko bude za mrežami najmenej do... Foto: Reuters
havária lietadla, Vnukovo, Martynenko Vladimir Martynenko bude za mrežami najmenej do 21. decembra. Úrady ho vinia, že ako opitý spôsobil nehodu, dychovú skúšku mu však nerobili. Jeho stav posúdili "vizuálne" a navyše krátko po nehode, keď bol v šoku.

V stredu ruskí inšpektori za účasti francúzskych kolegov začali skúmať údaje z tzv. čiernych skriniek lietadla, teda prístrojov, ktoré zaznamenávajú dianie na palube a letové údaje.

Spoločnosť Total v stredu vymenovala za nového šéfa Patricka Pouyannea. Predsedom správnej rady sa podľa informácií firmy po de Margeriem stane Thierry Desmarest, ktorý bol do roku 2007 výkonným riaditeľom Totalu.

Rusi chcú de Margeriemu postaviť pamätník

Medzitým poslanci Štátnej dumy, teda dolnej snemovne ruského parlamentu, ohlásili, že by chceli na letisku Vnukovo postaviť pomník na pamiatku de Margerieho tragickej smrti. S príslušným návrhom sa už obrátili na šéfa predstavenstva letiska Vitalija Vanceva a ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova.

„Christophe de Margerie sympatizoval s Ruskom, protiruské sankcie vnímal negatívne a spomienka na jeho smrť by mala byť na mieste leteckého nešťastia zvečnená,“ uviedol jeden zo zákonodarcov.

De Margerie bol za pokračovanie rusko-francúzskej spolupráce pri ťažbe ropy aj napriek západným sankciám a prihováral sa aj za dodávku francúzskych vojenských lodí Mistral ruskej flotile. V Moskve sa v pondelok stretol s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom a ďalšími vládnymi predstaviteľmi. Sústrasť vyjadril okrem iných aj ruský prezident Vladimir Putin.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Vnukovo #Christoph de Margerie #letecká havária