Ukrajinskí separatisti: Obnovíme ťažké boje, dobyjeme späť mestá

Doneckí separatisti ohlásili tri dni pred parlamentnými voľbami na Ukrajine plán útoku na tri mestá na Donbase a tvrdia, že sa obnovia ťažké boje. Samozvaný donecký premiér Alexandr Zacharčenko oznámil, že radikáli podniknú útok na Slavjansk, Kramatorsk a Mariupol.

23.10.2014 15:58
Ukrajina, povstalci Foto: ,
Samozvaný donecký premiér Alexandr Zacharčenko (v strede) sľubuje obnovu ťažkých bojov na východe Ukrajine.
debata (346)

„Vrátime sa tam, budú zase naše,“ predpovedal povstalecký vodca. Kedy akciu spustia, Zacharčenko nekonkretizoval.

Veľké priemyselné centrá Slavjansk a Kramatorsk museli povstalci opustiť počas septembrovej ofenzívy ukrajinskej armády. Októbrové povstalecké ťaženie na významný prístav Mariupol zastavilo prímerie, ktoré zastihlo vzbúrenecké sily pred bránami mesta.

„Sme rozhodnutí Slavjansk, Kramatorsk a Mariupol obsadiť, sú to naše mestá. Nie je vylúčené, že nás čakajú ťažké boje,“ povedal Zacharčenko na tlačovej konferencii v Donecku. Chystanú ofenzívu odôvodnil údajnými útočnými akciami ukrajinskej armády, ktorá vraj nedodržiava pokoj zbraniam. „Prímerie sa nedodržiava, od utorka sme začali odpovedať na útoky,“ uviedol donecký premiér.

Ukrajinská armáda: Len nech to skúsia

Separatisti v posledných dňoch upozorňujú na zosilnené pohyby ukrajinskej armády na línii prímeria. Hlavný reprezentant „Nového ruska“ v Moskve Igor Strelkov v stredu verejne varoval, že ukrajinská armáda sa na východe krajiny pripravuje k mohutnému útoku s cieľom dobyť Doneck. „Ak sa tento plán úspešne zrealizuje, dôjde k najväčšej vojenskopolitickej porážke Ruskej federácie po roku 1991 s vážnymi následnými vnútropolitickými otrasmi,“ povedal Strelkov.

Kyjev na tvrdenia Zacharčenka reagoval bez väčších komentárov. „Tak nech to skúsia,“ povedal novinárom hovorca armádnej protipovstaleckej operácie Andrij Lysenko.

346 debata chyba
Viac na túto tému: #boje #povstalci #Ukrajina