Kyjevčanov má zohriať africké uhlie

Viac ako nedeľňajšie voľby mnohých Ukrajincov zaujíma, kedy sa začne zimné vykurovacie obdobie.

24.10.2014 07:15
debata (108)

Napriek tomu, že prezident Petro Porošenko prikázal kompetentným miestam začať s vykurovaním do víkendu, teda do volieb, ústredné kúrenie podľa firmy Kievenergo pocítilo doteraz napríklad v Kyjeve iba 15 percent bytov, 60,5 percenta predškolských zariadení a 23,6 percenta zdravotníckych objektov.

Oficiálne miesta si veľa sľubujú o. i. od dodávok uhlia zo zahraničia. Podľa agentúry Ukrinform v noci na štvrtok zakotvila napríklad v ukrajinskom prístave Iljičevsk prvá loď s nákladom uhlia z JAR určeným hlavne kyjevským tepelným elektrárňam.

Mnohých Ukrajincov však zatiaľ rozpaľuje vrcholiaca predvolebná kampaň. Najviac vari skutočnosť, že záujem o parlamentné kreslá majú aj tváre už známej politickej elity, akurát skryté za novými projektmi. Napätie je o to väčšie, že hlasovanie sa koná na pozadí politickej a hospodárskej krízy. Ani Kyjev nepopiera, že stratil kontrolu nad časťou Donbasu a že finančné zásoby sú vyčerpané.

Podľa existujúcich zákonov budú voľby platné bez ohľadu na to, koľko Ukrajincov príde k volebným urnám a v koľkých obvodoch sa uskutoční hlasovanie. Súčasná vládna moc verí, že sa jej napriek dobre známym okolnostiam podarí dostať do parlamentu väčšinu proeurópskych, presnejšie prozápadne orientovaných poslancov. Práve oni by mali tvoriť vládnu koalíciu, ktorú má v pláne prezident Porošenko.

„V týchto voľbách zvíťazia prezidentovi ľudia. Porošenko má podporu okolo 40 percent obyvateľstva – to zohrá rozhodujúcu rolu,“ cituje Reuters ukrajinského politológa Tarasa Berezovca. Podľa viacerých jeho kolegov to ešte nemusí znamenať, že sa Porošenkovi podarí v krátkom čase zostaviť väčšinu potrebnú na ústavné zmeny s cieľom rozšírenia prezidentských právomocí. Ak sa mu to nepodarí, tak bude musieť parlament rozpustiť.

„Budúci snem bude vojensko-revolučný, radikálny, spolitizovaný a aktívny,“ predpovedá budúcnosť parlamentu politológ Vadim Karasjov. V tejto súvislosti upozornil, že v snemovni možno síce očakávať veľa politických aj občianskych aktivistov, ale veľmi málo ľudí s profesionálnymi vedomosťami o práci parlamentu, jeho politickej a zákonodarnej práci. Jeho kolega Vitalij Bala preto predpovedá novej snemovni predčasne skončený mandát.

„Bude fungovať tak rok-dva. Bude to prechodný parlament. Dĺžka plnenia jeho mandátu bude závisieť od spoločenskej nálady. Od toho, ako sa bude vyvíjať v prvom rade situácia v sociálno-ekonomickej sfére,“ dodáva Bala. Nevylučuje však ani „zázrak“, že všetko bude dobré a vtedy vraj nemôže byť reči o predčasnom rozpustení parlamentu.

Voľby v kocke

  • Zaregistrovaných je 36,2 milióna voličov.
  • Zo 6 670 osôb uchádzajúcich sa o kreslo v parlamente je 3 322 zaregis­trovaných ako kandidáti v jednomandátových obvodoch. Z nich je 2 019 nezávislých a 1 303 nominovali politické strany. O jedno miesto sa uchádza 31 ľudí.
  • O kreslá v parlamente sa uchádza 29 politických strán. Opozičná Strana regiónov odmietla účasť pod zámienkou pokračujúcej napätej situácii na juhovýchode.
  • Asi 200-tisíc „vnútorných“ utečencov, ktorí opustili miesta bojov, môže hlasovať, ale iba za straníckych kandidátov.
  • Približne pol miliónu oprávnených voličov v zahraničí bude k dispozícii 112 volebných obvodov v 72 krajinách. Najviac je ich v Rusku – 6, v Nemecku 5, v Taliansku, Poľsku, USA po štyri. Na Slovensku 2 v Bratislave a v Prešove.
  • Odhadovaná volebná účasť je 50 až 60 percent. Najväčšia na západe a v strede krajiny vrátane Kyjeva. Najmenej v Donbase, na územiach kontrolovaných armádou.
  • Hlasovanie sa koná 26. októbra od 8.00 (7.00 nášho času) do 20.00 (19.00).

ZDROJ: Ústredná volebná komisia, Kyjev, ta

© Autorské práva vyhradené

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #Ukrajina #uhlie