WHO: Afrika môže mať vakcíny na ebolu do polovice budúceho roka

Do polovice budúceho roka by sa do Afriky mohli dostať stovky tisíc vakcín proti Ebola, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

24.10.2014 07:57 , aktualizované: 21:35
debata (3)

Jej predstavitelia zároveň uviedli, že posielajú svojich zástupcov do západoafrického štátu Mali, ktorý v piatok potvrdil prvý prípad eboly v krajine. Pacientom je dvojročné dievčatko, ktorá nedávno prišlo zo susednej Guiney. V USA sa medzitým z eboly uzdravili obe nakazené zdravotné sestry.

Mali sa stalo už šiestou západoafrickou krajinou, kam sa doteraz najhoršia epidémia tejto zákernej choroby rozšírila. Dvom z nich, Nigérii a Senegale, sa ale podľa WHO medzitým podarilo s nákazou vyrovnať.

O prvom prípadu eboly v Mali informoval tamojší minister zdravotníctva Ousmane Koné. Dievčatko prijali v nemocnici v meste Kayes na západe krajiny už v pondelok. Výsledky testov však ebolu potvrdili až vo štvrtok. Nakazené dieťa je už v karanténe. Do izolácie sa dostalo aj šesť zdravotných sestier, ktoré sa o dieťa starali, a 26 ďalších kontaktných osôb. Podľa informácií ministerstva zdravotníctva sa ale mohlo do styku s dievčaťom dostať až 300 ľudí. Tím Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá patrí pod OSN, zatiaľ tvoria traja ľudia. Ďalší štyria experti by podľa hovorkyne WHO mali do Mali doraziť v nasledujúcich dňoch.

WHO v piatok tiež potvrdila, že sa v súčasnosti experimentálne overujú dve vakcíny proti ebole v Európe, Afrike a v USA. Výsledky týchto testov by mali byť známe do decembra. Ďalších päť experimentálnych vakcín je v štádiu vývoja a klinické testy by mali začať budúci rok. „Do konca prvej polovice roka 2015 by sme mali mať k dispozícii niekoľko stoviek tisíc dávok. Môže to byť 200 000, môže to byť menej, ale aj viac,“ uviedla zástupkyňa riaditeľky WHO Marie Paule Kienyová.

Jednu z vakcín vyvinul americký Národný ústav zdravia v spolupráci so spoločnosťou GlaxoSmithKline, druhú potom americká spoločnosť NEWLINK Genetics a na vývoji tretej pracuje spoločnosť Johnson & Johnson s tým, že testovanie na ľuďoch by malo začať v januári. Prvé vakcíny by potom mohli byť ponúknuté zdravotníkom v západnej Afrike, ktorá je ebolou najpostihnutejšia, už tento rok v decembri.

V USA sa medzitým z eboly uzdravili obe zdravotné sestry, Nina Phamová aj Amber Vinsonová, ktoré sa nakazili v dallaskej nemocnici od Libérijčana Thomasa Duncana. Ten do USA pricestoval už chorý a 8. októbra ebola podľahol. Dvadsaťšesťročná Phamová sa liečila v štáte Maryland neďaleko Washingtonu od 16. októbra. Lekári ju v piatok z nemocnice prepustili. Pred návratom domov do Texasu ju ešte v Bielom dome prijal prezident Barack Obama. Sestra Vinsonová podľa lekárov z nemocnice v Atlante síce v krvi už vírus eboly nemá, jej zdravotný stav ale vraj zatiaľ neumožňuje, aby bola prepustená.

Podľa WHO zabila vysoko nákazlivá ebola vyše 4870 ľudí. V troch západoafrických krajinách – Libérii, Sierra Leone a Guinei – sa jej nakazilo vyše 9930 osôb. Najťažšia situácia podľa organizácie panuje v Sierra Leone, kde sa ebola vyskytuje na takmer celom území.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Mali #ebola