Islamský štát sa stal najbohatšou teroristickou skupinou na svete

Hnutie Islamský štát (IS) sa stalo najbohatšou teroristickou skupinou na svete. Mesačne zarába desiatky miliónov dolárov z predaja ropy na čiernom trhu, z výkupného a vydierania, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na amerického experta na terorizmus.

24.10.2014 11:44
ISIL, Islamský štát, IS, islamisti Foto:
Islamisti z hnutia Islamský štát pózujú na archívnej fotografii pre svoj časopis.
debata (13)

Islamisti obsadili v uplynulých mesiacoch rozsiahle územia na severe Sýrie a Iraku. Ich ofenzívu sa snažia zastaviť tamojšie armády a bojovníci. USA a ich spojenci im pomáhajú cielenými leteckými útokmi.

Len predajom ropy z obsadených ropných polí si radikáli denne zarobia jeden milión dolárov, uviedol David Cohen, ktorý je námestníkom amerického ministra financií a má na starosti práve problematiku financovania teroristických skupín. Vzhľadom na to, že hnutie nazhromaždilo svoje bohatstvo veľmi rýchlo, z rôznych zdrojov a iným spôsobom než mnohé teroristické skupiny, predstavuje vraj pre USA a ich spojencov osobitnú výzvu.

„Nemáme k dispozícii žiadne zázračné riešenie, žiadnu tajnú zbraň, pomocou ktorej by sme vyprázdnili pokladu hnutia ISIL počas jedinej noci. Tento boj istý čas potrvá, teraz sme len v počiatočnej fáze,“ dodal Cohen. ISIL je skratkou pre názov Islamský štát v Iraku a Levante, ktorý hnutie Islamský štát skôr používalo.

David Cohen je jedným z členov tímu amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý sa zaoberá bojom s radikálmi z Islamského štátu. Pre svoje aktivity sa Američania snažia získať spojencov aj z ďalších krajín.

Islamský štát je teraz „považovaný za najbohatšiu teroristickú organizáciu s najlepšie prepracovaným financovaním,“ myslí si aj Marwan Muasher zo súkromnej neziskovej organizácie Carnegie Endowment for International Peace. Na rozdiel napríklad od al-Kajdá totiž islamisti nezískavajú väčšinu peňazí od bohatých darcov najmä z krajín Perzského zálivu.

Ropu od islamistov vraj kupoval aj Asad

Vďaka obsadeniu ropných polí môžu radikáli vyprodukovať denne okolo 50-tisíc barelov ropy. Za veľmi výhodné ceny ich potom predávajú rôznym sprostredkovateľom, aj z Turecka, kde ju kúpia a predajú ďalej. Ropa sa vraj predáva aj Kurdom v Iraku a potom tiež smeruje do Turecka, čierny trh je v tejto oblasti hlboko zakorenený, hovoria experti.

Aj režim sýrskeho prezidenta Bašara Asada, ktorý proti islamistom bojuje, bol údajne donútený si ropu od IS, z rafinérii, ktoré mal ešte kedysi pod kontrolou, kupovať.

Skupina vraj tento rok získala tiež zhruba 20 miliónov dolárov vďaka rôznym únosom, najmä novinárov a európskych rukojemníkov. Peniaze získava aj v mestách, ktoré obsadí, kde vymáha výpalné od miestnych podnikateľov.

Letecké útoky USA a ich spojencov nepochybne pomohli obmedziť schopnosti radikálov, pokiaľ ide o ťažbu ropy. Turecké a kurdské úrady zase sľúbili, že sa budú snažiť zastaviť pašovanie tohto výrobku na svojom území. Tým, ktorí si túto nelegálnu ropu kúpia, budú hroziť prísne postihy.

„Sprostredkova­telia, obchodníci, rafinérie, dopravné spoločnosti aj ďalší ľudia, ktorí budú obchodovať s ropou ISIL, by si mali uvedomiť, že pracujeme veľmi tvrdo na ich identifikáciu a že máme nástroje, ako ich zastaviť,“ vyhlásil David Cohen.

Čakajú ich vraj sankcie a nepôjde len o odrezanie od amerického bankového systému. „Môžeme tiež zariadiť, že pre nich bude veľmi ťažké nájsť kdekoľvek na svete banku, kde by si mohli uložiť svoje peniaze alebo ktorá by spracovávala ich transakcie,“ dodal americký odborník. Washington sa tiež snaží prinútiť svojich spojencov, aby prijali rovnako tvrdý postoj a neplatili teroristom výkupné za unesených občanov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Islamský štát #al-Káida