Diecéza v Abenge je samý škandál, pápež tam posiela vyslanca

Pápež František vraj plánuje poveriť svojho mimoriadneho splnomocnenca riadením talianskej diecézy v Albenge, ktorú zmietajú škandály a jej kňazi majú na svedomí okrem iného sexuálne zneužívanie maloletých či spreneveru cirkevných fondov.

24.10.2014 12:07
pápež, František, Vatikán, synoda, Foto: ,
Pápež František.
debata (6)

Informoval o tom britský denník Times. Diecéza Albenga na severe Talianska sa nedávno niekoľkokrát dostala na stránky novín pre prečiny tamojších duchovných. Jeden z nich napríklad umiestnil svoje akty na internetovom portáli pre homosexuálov, iného odsúdili za organizovanie prostitúcie.

Podľa britského denníka sa pápež k svojmu kroku odhodlal po tom, čo si prečítal správu o stave diecézy z pera svojho vyslanca Adriana Bernardiniho.

Diecézu Albenga-Imperia už 25 rokov vedie biskup Mario Oliveri, v poslednej dobe jej ale miestni duchovní katolíckej cirkvi zariadili veľkú negatívnu publicistu.

Kňaz Luciano Massaferro bol napríklad odsúdený na sedem rokov a osem mesiacov za sexuálne zneužívanie miništrantiek. Ďalší duchovný zmizol aj so spreneverenými peniazmi z cirkevných fondov. Ďalší kňaz bol zbavený svojich povinností po tom, čo sa ukázalo, že žije so ženou. Jeho nástupca zase poslal svoje nahé zábery na homosexuálny server.

Vatikán prebiehajúce interné vyšetrovanie v Albenge oficiálne nijako nekomentoval s tým, že správu zverejní až v okamihu, kedy bude ukončené.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #pápež František #katolícka cirkev #Albenga