Rusko má naďalej vojakov na Ukrajine

Rusko má naďalej na východnej Ukrajine svoje vojenské jednotky pri rusko-ukrajinských hraniciach a cez čiastočné stiahnutie vojakov stále udržuje značné sily.

24.10.2014 12:35
debata (79)

V piatok to podľa agentúry Reuters vyhlásil vrchný veliteľ síl Severoatlantickej aliancie v Európe Philip Breedlove. „Zaznamenali sme značné sťahovanie ruských síl z Ukrajiny, ale aby bolo jasné, ruskí vojaci na východe Ukrajiny stále zostávajú,“ povedal novinárom.

Tiež oznámil, že niektoré ruské jednotky rozmiestnené neďaleko ukrajinských hraníc už svoje pozície opustili a ďalšie sa na odchod pripravujú, ale „sily, ktoré zostávajú a ktoré nevykazujú žiadne známky odchodu, sú naďalej veľmi značné“. Dodal, že zostávajúci ruskí vojaci sú voči Ukrajine veľkým nátlakovým prostriedkom.

Breedlove už na konci septembra vyhlásil, že ruské jednotky sú stále na Ukrajine a že prímerie, ktoré platí na východe krajiny, je pokojom zbraní „len podľa názvu“.

Ukrajina sa teraz pripravuje na nedeľné parlamentné voľby, ktoré podľa ukrajinského prezidenta Petra Porošenka ukončia zmenu režimu začatú zvrhnutím proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Na východe krajiny sa ďalej porušuje prímerie a pokračujú konfrontácie medzi ukrajinskými jednotkami a proruskými povstalcami.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Philip Breedlove