Matka kanadského strelca sa za jeho čin ospravedlnila

Matka útočníka, ktorý v stredu šokoval celú Kanadu, keď zastrelil vojaka v Ottawe a s puškou v ruke vtrhol do budovy parlamentu, sa za čin svojho syna ospravedlnila.

24.10.2014 13:00 , aktualizované: 14:30
debata (1)

V telefonickom rozhovore s agentúrou AP v slzách tvrdila, že si jeho kroky nedokáže vysvetliť, a zdôraznila, že je smutná najmä kvôli bolesti, ktorú jej syn obetiam spôsobil, a nie kvôli jeho úmrtiu.

„Ak plačem, tak pre týchto ľudí. Nie pre svojho syna,“ povedala Susan Bibeauová. Spoločne s bývalým manželom a otcom strelca Michaela Zehafa-Bibeaua vydala aj písomné vyhlásenie, v ktorom sa snažila svoje pocity popísať. „Som na svojho syna naštvaná, nerozumiem tomu a jedna moja časť ho teraz chce nenávidieť,“ napísala. „Hovorila som s ním minulý týždeň pri obede, predtým som ho ale päť rokov nevidela. Nemôžem teda poskytnúť takmer nič, čo by pomohlo (jeho činu) porozumieť.“

Kanadské médiá píšu o tom, že Zehaf-Bibeau mal za sebou pestrú kriminálnu minulosť a niekoľkokrát skončil vo väzení. Vždy to ale bolo len pre menej závažné delikty, ako boli podvody, lúpeže, držanie zbrane, či riadenie auta v opitosti. S rodinou sa zrejme dlhšiu dobu nestýkal.

Polícia zatiaľ motívy strelca nepozná. Uviedla však, že muž bol v Ottawe od začiatku mesiaca kvôli vybavovaniu žiadosti o vydanie pasu. Niektorí priatelia vyšetrovateľom povedali, že sa chystal odísť do vlasti svojho otca – do Líbye. Matka však polícii povedala, že jeho cieľom bola Sýria.

„Myslím, že sa zamestnával hlavne tým pasom, práve toto ho uháňalo,“ uviedol vyšetrovateľ Bob Paulson. Podľa neho úrady vydanie cestovných dokladov štandardnou cestou síce neodmietli, ale vyžiadali si ďalšie overovanie, tiež kvôli žiadateľovým záznamom v trestnom registri.

Kanadský minister zahraničia John Baird vyhlásil, že zatiaľ nič nenaznačuje, že by útočník mal akékoľvek napojenie na extrémistov či na radikálne hnutie Islamský štát, ktoré obsadilo časť Sýrie a Iraku. Podľa neho sa mladý muž „zradikalizoval,“ uviedla BBC.

Zehaf-Bibeau v stredu v centre Ottawy zastrelil vojaka držiaceho čestnú stráž pri vojnovom pamätníku a potom so zbraňou vtrhol do budovy parlamentu, kde práve zasadala kanadská vláda. Útočníka tam zabila stráž.

Útok, po ktorom centrum Ottawy zostalo z bezpečnostných dôvodov pár hodín uzavreté, Kanadu šokoval. Premiér Stephen Harper hovoril o teroristickom či­ne.

Premiér sa pri útoku schoval v komore, poslanci mali na obranu vlajky

Dva dni potom, čo strelec spôsobil paniku svojim vyčíňaním v parlamente, vychádzajú najavo ďalšie podrobnosti ohľadne toho, čo presne sa v budove v čase útoku dialo. Premiér Harper vraj na radu svojej ochranky našiel na štvrť hodiny útočisko v stiesnenej komore, kde sa normálne skladujú metly či rebríky. Poslanci sa v jednej zo zasadacích miestností zase chystali brániť pomocou improvizovaných zbraní a pre tento účel použili napríklad vlajkové žrde, napísal server BBC News.

„Niekoľko minút to bola hotová hrôza, hotová hrôza. Nevedeli sme, či tie dvere niekto vykopne, či tam vonku je jeden človek alebo celá skupina,“ povedal BBC Daniel Lang, predseda parlamentného bezpečnostného výboru, ktorý v čase stredajšieho útoku zasadal v miestnosti tesne susediacej so vstupnou chodbou, kde zneli výstrely. „Bol to očistec a nikomu by som neprial to prežiť – medzi miestom, kde boli oni a kde sme boli my, stála len jedna stena.“

Jeden z poslancov kanadskému denníku Globe and Mail povedal, že zákonodarcovia boli pripravení sa brániť. „V parlamentnom klube bolo 15 vlajok, až na dve sme ich všetky dali dole,“ povedal. Zašpicatených žrdí sa potom zákonodarcovia chopili a pri zablokovaných dverách vraj čakali na to, či do miestnosti niekto vtrhne. Celkovo bolo v miestnosti asi 150 ľudí a väčšina z nich si údajne myslela, že premiéra Harpera, ktorý predtým v pléne vystupoval, už z budovy evakuovali. Ukázalo sa ale, že našiel úkryt v komore.

„Niekto vedel, že tam tá komora je a vopchal ho dovnútra,“ citoval Globe and Mail svedka udalosti. Hoci pôvodne médiá špekulovali o tom, že Harper sa skryl v špeciálne upravenej bezpečnej miestnosti, nakoniec sa ukázalo, že išlo o kuticu, kde sa skladujú aj rebríky či upratovacie pomôcky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Kanada