Brazília sa pripravuje na nedeľnú voľbu prezidenta

Takmer 200-milionová Brazília bude v nedeľu v druhom kole doteraz mimoriadne vyrovnanej voľby voliť prezidenta.

24.10.2014 14:32
Dilma Rousseffová, Aécio Neves Foto: ,
Dilma Rousseffová a Aécio Neves.
debata

Miernou favoritkou je síce terajšia hlava štátu Dilma Rousseffová, jej vyzývateľ Aécio Neves za ňou však podľa posledných prieskumov zaostáva len približne o štyri percentuálne body. Ak vyhrá Rousseffová, Brazília si zachová ľavicový kurz, naopak Neves sľubuje urobiť najľudnatejšiu juhoamerickú krajinu ústretovejšou pre zahraničné investície.

Prvé kolo na začiatku októbra s pohodlným náskokom so 44 percentami hlasov vyhrala Rousseffová, vtedy druhý Neves sa ale dočkal podpory neúspešnej socialistickej kandidátky Mariny Silvaovej. Tá skončila na treťom mieste.

Silvaová bola pôvodne považovaná za najvážnejšieho protivníka terajšej prezidentky, v prvom kole však získala len zhruba 21 percent hlasov, keď ju s náskokom 12 percentuálnych bodov prekvapujúco preskočil Neves.

Neves, ktorý je kandidátom politického stredu a ktorý sa prezentuje ako človek zmeny, sa opiera o podporu ľudí volajúcich po ekonomických reformách, ktoré by krajinu postihnutú ekonomickou recesiou navrátili na cestu rastu. Podľa analytikov mu však môže ublížiť príliš konfrontačný tón kampane, ktorý zvolil.

Rousseffová stavila vo finále boja o nerozhodnutých voličov na obľúbeného exprezidenta a kolegu zo Strany pracujúcich Luiza Inácia Lulu da Silvu. Počas jeho osemročnej vlády zažila krajina bezprecedentný hospodársky rast, vďaka ktorému sa milióny ľudí dostali nad hranicu chudoby.

Rousseffová, ktorá na tieto úspechy v štyroch rokoch svojej vlády dokázala nadviazať len čiastočne, sľubuje ľuďom pokračovanie štedrých sociálnych programov v rámci štátom kontrolovanej ekonomiky.

Kritici súčasnej prezidentke v tejto súvislosti vyčítajú, že lipnutím na veľkorysej sociálnej podpore vytvára slabé podnikateľské prostredie a že akciový trh oslabil vždy, keď prieskumy ukázali, že jej preferencie rastú.

Naopak, Neves zamýšľa ochranársku ekonomiku usmerniť tým, že poskytne centrálnej banke viac nezávislosti a že umožní rozsiahlejšie privatizácie. Plánuje tie presadiť dosiahnutie obchodných dohôd s Európou a USA.

Právo voliť má zhruba 143 miliónov obyvateľov Brazílie. Účasť v prvom kole 5. októbra, kedy sa konali zároveň parlamentné voľby, bola vysoká. Svoj ​​hlas odovzdalo zhruba 80 percent voličov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Dilma Rousseffová #Aécio Neves