SIS: Mafia sa snažila lacno získať majetok obcí

Zločinecké skupiny na Slovensku využívajú na "prepranie" peňazí z trestnej činnosti najmä reštauračný a realitný biznis a podnikanie v rekreačných službách a stavebníctve. Tvrdí to Správa o činnosti Slovenskej informačnej služby v roku 2013, ktorú zverejnili na vlastnej webstránke.

24.10.2014 14:59 , aktualizované: 19:13
SIS,slovenská informaèná služba,sídlo,budova Foto: ,
Sídlo Slovenskej informačnej služby.
debata (37)

„Cieľom tejto spolupráce boli snahy zločineckých skupín získať lukratívny majetok vo vlastníctve miest za podhodnotené ceny,“ píše sa v správe SIS za minulý rok. V piatok ju prerokovali za zatvorenými dverami bez prítomnosti médií poslanci parlamentu.

Upravenú verziu výročnej správy tajná služba zverejnila na svojej internetovej stránke. Nie sú však v nej detailnejšie informácie, či sa mafia napríklad k majetkom aj dostala a aké škody mestám vznikli.

Správa spomína aj korupčné praktiky pri vykonávaní daňových kontrol týkajúcich sa uplatňovania nadmerných odpočtov DPH. Tajná služba poukázala tiež na neoprávnené čerpanie poľnohospodárskych dotácií na obrábanie pozemkov, ku ktorým príjemca dotácie nemal vlastnícke a ani užívacie právo a neobrábal ich.

Debata v parlamente trvala okolo troch hodín. Podľa poslanca Martina Fedora, ktorý je členom výboru na kontrolu SIS a šéfuje aj výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva (VS), sa po vystúpení šéfa tajnej služby Jána Valka rozprúdila široká debata. Poslanci mu často kládli otázky, pýtali sa aj na Ukrajinu, Rusko či Blízky východ.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný zverejnenú správu SIS kritizuje. Podľa neho ak človek sleduje otvorené zdroje, médiá a je gramotný, tak mu správa SIS nepomôže v ničom. Upozornil, že napríklad tvrdenia o zahraničnoroz­viednej činnosti, o Ukrajine, Rusku alebo Blízkom východe sú napísané tak, že SIS by schoval do rukáva aj treťoradý think tank. Žitný poukázal na zverejnené správy českej tajnej služby. Podľa neho obsahujú precízne intelektuálne analýzy. Spomenul napríklad hodnotenie PPP projektov, ako sa v nich vychádza v ústrety komerčným, a nie verejným záujmom. Analytik zdôraznil, že nemá na mysli, aby SIS teraz zverejňovala náznaky nejakých správ alebo konkrétnych firiem, ale „česká Bezpečnostná informačná služba nemá problém popísať veci, ktorými sa zaoberala a ani byť kritická voči vládnym inštitúciám“.

Okrem správy SIS si poslanci vypočuli aj výročnú právu o činnosti Vojenského spravodajstva. Tá však naďalej zostáva v akejkoľvek podobe pre verejnosť utajená. Poslanec Martin Fedor povedal, že vojenskí tajní by sa mali inšpirovať SIS. „Sú to predsa prostriedky občanov, mali by vidieť, na aké činnosti tie peniaze idú,“ poznamenal. Rezort obrany prisľúbil, že k otázke zverejnenia správy vojenskej tajnej služby sa vyjadrí na budúci týždeň.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS