Prieskum: Vyše polovica Čechov považuje Rusko za hrozbu

Po kríze na Ukrajine výrazne vzrástol strach Čechov z Ruska. Po prvýkrát za 15 rokov prevážil počet ľudí, ktorí považujú Rusko za hrozbu do budúcna.

24.10.2014 17:00
debata (306)

Podľa prieskumu agentúry STEM v roku 2013 považovalo Rusko za hrozbu 36 percent opýtaných, teraz je to už 65 percent. Na prieskume sa zúčastnilo 1024 osôb.

Agentúra tiež zisťovala, ako sa obavy líšia podľa toho, ktorú politickú stranu opýtaní preferujú. Najväčší strach vyvoláva Rusko u prívržencov strany TOP 09 s 80 percentami, KDU-ČSL so 74 a ODS so 71 percentami. U sympatizantov KSČM a Úsvitu je to rovnako len 58 percent.

Menší strach mali opýtaní z toho, že by Rusko priamo ohrozovalo demokraciu v Českej republike. Áno alebo skôr áno uviedlo 46 percent z nich. Hrozbou je podľa opýtaných samotná kríza na Ukrajine. Tá podľa 80 percent z nich ohrozuje mier v Európe. Len tri percentá s týmto názorom nesúhlasili. Takmer 72 percent občanov neverí tomu, že sankcie EÚ prispejú k ukončeniu konfliktu na Ukrajine. Podobný podiel ľudí (74 percent) sa obáva, že odvetné sankcie Ruska voči krajinám EÚ vážne poškodia výrobcov poľnohospodárskych produktov v Čechách, uvádza správa STEM-u.

Napriek týmto obavám si však väčšina Čechov myslí, že česká vláda postupuje správne, keď sa postavila za udržanie celistvosti Ukrajiny. Áno alebo skôr áno odpovedalo 71 percent opýtaných.

306 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #kríza na Ukrajine