Tvrdá Putinova kritika: Spojené štáty sa usilujú o svetovú nadvládu

Neobvykle tvrdú kritiku politiky Spojených štátov obsahoval dnešný prejav ruského prezidenta Vladimira Putina na zasadnutí takzvaného Valdajského klubu v juhoruskom Soči.

24.10.2014 17:31
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (439)

Prezident obvinil Washington, že chce oživiť politické schémy z čias studenej vojny, vnucuje verejnosti tézu jednopolárneho sveta, manipuluje verejnou mienkou a riadi sa právom silnejšieho. „Diktátorské“ pokusy USA ovládnuť svet ale budú mať presne opačný efekt, varoval Putin na zhromaždení ruských politológov.

„Znovu sme svedkami pokusov rozdeliť svet, zlepovať koalície a vytvárať obraz nepriateľa, ako tomu bolo v rokoch studenej vojny. Snaha získať právo na svetové vodcovstvo je rovná snahe získať právo na diktát,“ konštatoval šéf Kremľa. „V časoch studenej vojny dávala ochrana spojencov pred ‚strašným‘ nepriateľom Amerike právo komandovať. Teraz, v zmenených podmienkach, sa USA snažia znovu realizovať schémy globálneho riadenia. Cieľom je dokázať svoju výnimočnosť a získať politické a ekonomické dividendy,“ povedal Putin.

Všetky podobné pokusy podľa ruského prezidenta vyvolajú nevyhnutne protitlak, odvetnú reakciu a presne opačný efekt. Pokiaľ nebude vytvorený „systém vzájomných záväzkov a dohôd“ medzi svetovými mocnosťami, budú sa čoraz častejšie objavovať príznaky svetovej anarchie. Už dnes podľa Putina vzniká pravdepodobnosť celej rady vážnych konfliktov s priamou alebo nepriamou účasťou veľmocí. „Ukrajina je jedným z príkladov, zďaleka ale nie posledným,“ upozornil.

Putin v prejave tiež naznačil nový prístup Ruska k otázke obmedzovania jadrových arzenálov, ktorá je jednou z priorít prezidenta USA Baracka Obamu. Šéf Kremľa sa prihlásil k myšlienke znižovania počtov jadrových zbraní, ale varoval pred „kritickým znížením“ ich množstvo. Putin upozornil, že niektoré štáty dnes disponujú vysoko presnými druhmi zbraní, ktorých účinky sú blízke zbraniam hromadného ničenia. „V prípade úplného odmietnutia jadrového potenciálu či kritického zníženia jeho objemu hrozí, že štáty, ktoré sú na čele vývoja vysoko presných zbrojných systémov, získajú vojenskú prevahu,“ konštatoval. Môžu potom podľahnúť lákadlu prvého globálneho úderu.

Ruský prezident odmietol tvrdenie západných politikov, že Moskva sa snaží obnoviť niekdajšie sovietske impérium a podkopáva suverenitu susedných krajín. Do chaosu Ukrajinu podľa Putina nestiahlo Rusko, ale Spojené štáty a Európska únia. Dnešnými prioritami Ruska sú podľa Putina „ďalšie rozvíjanie princípov demokracie a otvorenej ekonomiky, urýchlenie vnútorného rozvoja s využitím pozitívnych svetových tendencií a konsolidácie spoločnosti na základe tradičných hodnôt a vlastenectva“.

„Moskva si neosobuje právo na výnimočné postavenie vo svete, to by som chcel zdôrazniť,“ vyhlásil prezident. „Máme integračný, pozitívny a mierový program. Ctíme záujmy iných a chceme, aby ostatní ctili naše záujmy,“ dodal.

Svet podľa Putina vstúpil do epochy zmien a hlbokých transformácií, keď je nutné dbať na ostražitosť a vyvarovať sa nepremyslených krokov. „Po studenej vojne svetová politika tieto vlastnosti postrácala a mala by si ich znovu pripomenúť. V opačnom prípade zostanú nádeje na mierový a stabilný rozvoj nebezpečnou ilúziou a terajšie otrasy sa stanú predzvesťou krachu svetového poriadku,“ varoval šéf Kremľa.

439 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Vladimir Putin #Ukrajina