Lavrov: Rusko nikdy nespochybňovalo právo Ukrajiny na vzťahy s EÚ

Rusko nikdy nespochybňovalo právo Ukrajiny na partnerstvo s Európskou úniou, len varovalo pred hospodárskymi rizikami. V rozhovore s nórskym denníkom Verdens Gang (VG) to vyhlásil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, ktorý sa v Nórsku zúčastňuje osláv oslobodenia severonorského mesta Kirkenes Červenou armádou.

25.10.2014 13:57
Lavrov Foto: ,
Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov.
debata (49)

Tiež vyhlásil, že na Ukrajine je teraz prioritou zažehnať krízu a podporiť rozhovory medzi kyjevskou vládou a proruskými separatistami na východe.

„Chcem zdôrazniť, že sme nikdy nespochybňovali právo Ukrajiny rozvinúť partnerské vzťahy s Európskou úniou. Kĺúčové tu bolo len to, že by to nemalo poškodzovať Rusko, jeho partnermi v colnej únii a v zóne voľného obchodu Spoločenstva nezávislých štátov, ktorej súčasťou Ukrajina je,“ povedal Lavrov. Dodal, že ukrajinské obchodné vzťahy s EÚ by nemali do Ruska otvárať „bezcolné postranné cestičky pre lacný únijný tovar“.

Na otázku k súčasnému vývoju na Ukrajine šéf ruskej diplomacie povedal, že je zo všetkého najskôr nutné zažehnať akútnu krízu, k čomu podľa neho už teraz existujú vhodné podmienky v podobe septembrovej dohody o prímerí. Vyslovil sa tiež pre nadviazanie kontaktov medzi ukrajinskou vládou a predstaviteľmi samozvaných povstaleckých republík na východe, aby mohol začať politický dialóg.

Lavrov v rozhovore s VG kritizoval sankcie, ktoré Západ voči Moskve kvôli jej počínaniu počas ukrajinskej krízy uvalil. „Takýto prístup (Západu) dôrazne odmietame a (sankcie) považujeme za kontraproduktívne. Sankčná špirála vedie k patovej situácii. Nepomôže vyriešiť problémy, naopak vytvára ďalšie prekážky na ich prekonanie,“ povedal Lavrov.

Na sankcie odpovedala Moskva vlastnými odvetnými opatreniami. Z USA, EÚ, Kanady, Austrálie a Nórska zakázala dovoz mäsa, rýb, mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Ukrajina #Sergej Lavrov