Zeman ocenil Fica, dal mu Rad Bieleho leva

Najprv pracovné plány, po nich prevzatie pocty. Slovenský premiér Robert Fico počas jednodňovej návštevy Prahy hľadal možnosti zlepšenia spolupráce s Českom a prevzal si najvyššie štátne vyznamenanie.

28.10.2014 15:50 , aktualizované: 29.10.2014 08:04
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico zdôraznil, že vzťahy medzi Českom a Slovenskom sú fantastické.
debata (29)

Pred rokovaním s predsedom vlády Bohuslavom Sobotkom poukázal na vynikajúce styky dvoch susediacich štátov. „Vzťahy medzi Českom a Slovenskom sú fantastické,“ zdôraznil Fico podľa tlačovej správy Úradu vlády SR. Dodal, že si praje, aby to tak bolo vždy, bez ohľadu na to, kto bude v Prahe alebo v Bratislave pri moci.

Sobotka poznamenal, že sa chce spolu s Ficom zamerať na kvalitnejšie dopravné prepojenie. „Želám si, aby rýchlostné cesty prepojili aj stred a sever Moravy so stredom a severom Slovenska,“ povedal hostiteľ podľa Českej televízie. V súčasnosti existuje iba jedno diaľničné spojenie diaľnicou D2.

Dôležitým bodom bola debata o možnej spolupráci v armádnej oblasti. Uvažuje sa o spoločnom strážení vzdušného priestoru. Ruské stíhačky MiG-29 by mohli nahradiť stroje Gripen, ktoré využíva české vojenské letectvo. „Spoločný postup v tejto oblasti by bol lacnejší a efektívnejší,“ nazdáva sa Sobotka.

Premiéri poznamenali, že rokovať chcú aj o vzájomnej pomoci v oblastiach hospodárstva a zvyšovania zamestnanosti (brífing mali pred pracovným stretnutím). Fico sa dotkol aj športu. Povedal, že stále verí, že sa podarí vytvoriť spoločnú česko-slovenskú futbalovú ligu.

Prejav vďaky za rozvoj vzťahov

Fico po rokovaní so Sobotkom navštívil Slovenský inštitút, ktorý funguje v Prahe dvadsať rokov, a večer prišiel na Pražský hrad, kde prezident Miloš Zeman odovzdával štátne vyznamenania pri príležitosti vzniku Československa (v Česku je 28. október štátny sviatok).

Hrad pred ceremóniou síce nezverejňoval zoznam ocenených, očakávalo sa však, že Zeman udelí Ficovi Rad Bieleho leva. Najvyššie české štátne vyznamenanie mal dostať ako prejav vďaky za prínos k rozvoju česko-slovenských vzťahov. Bieleho leva doteraz získali iba dvaja Slováci – Alexander Dubček in memoriam a Ivan Gašparovič.

Zeman má s Ficom nadštandardné vzťahy. Títo dvaja politici, ktorí sa poznajú už dlho, sa netaja vzájomným obdivom k výsledkom ich práce a k ľavicovým názorom. Je známe, že Fico si želal víťazstvo Zemana v českých prezidentských voľbách a ten mu drukoval v slovenských. „Podpora od skúseného a múdreho človeka musí potešiť každého,“ podčiarkol vtedy slovenský premiér. Médiá si tentoraz osobitne všimli, že Zeman v prejave pri odovzdávaní vyznamenania o Ficovi povedal, že „rovnako tak ako Churchill bol vynikajúci pravicový politik, je Fico vynikajúci politik ľavicový“.

Český prezident niekdajšieho legendárneho britského premiéra Winstona Churchilla takisto ocenil udelením Radu Bieleho leva in memoriam. Do Prahy si po Bieleho leva prišiel aj už 105-ročný Nicholas Winton, ktorý zachránil stovky židovských detí pred rozpínajúcimi sa chápadlami nacistického teroru. Winton dokázal dostať do bezpečia v zahraničí presne 669 detí. Skromný Brit sa nikdy nechválil, čo dokázal. Jeho príbeh statočnosti vstúpil do celosvetového povedomia až v roku 1988 na obrazovkách televíznej stanice BBC.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Miloš Zeman #Nicholas Winton #Rád bieleho leva