Do Kobani prichádzajú na pomoc irackí pešmergovia, Turci sa zapojiť nechcú

Skupina irackých kurdských bojovníkov, pešmergov, ktorí sa vybrali na pomoc sýrskemu mestu Kobani, v stredu skoro ráno pristála na juhovýchode Turecka. Medzitým k tureckej hranici dorazil konvoj s druhou skupinou a zásielkou zbraní. Do Kobani okrem toho prišlo približne 200 členov sýrskej sekulárnej opozície, ktorí tiež chcú mestu pomôcť.

29.10.2014 15:05
Kurdi, Kobani Foto:
Konvoj pešmergov, ktorí sa chcú zapojiť do bojov o sýrske mesto Kobani, sa blíži k tureckým hraniciam.
debata (1)

Mesto Kobani, ktoré leží na sýrsko-tureckej hranici a obývajú ho Kurdi, už týždne obliehajú a čiastočne kontrolujú radikáli z hnutia Islamský štát (IS).

Mestu má pomôcť spolu 150 pešmergov zo severného Iraku. Lietadlo s nimi pristálo v stredu v juhotureckom meste Şanliurfa. Z letiska ich eskortovali tureckí vojaci a podľa plánu majú do Sýrie vstúpiť cez turecký hraničný prechod Mürşitpinar. K tureckej hranici už dorazil konvoj zložený z džípov a ťažkých nákladných automobilov s nákladom zbraní a munície.

K pešmergom sa pridá aj sekulárna opozícia

Podľa zdrojov z irackého Kurdistanu pešmergovia vyšli zo základne v Irbíle v dvoch zhruba rovnako početných skupinách, pričom jedna použila lietadlo a druhá sa do Sýrie vybrala po zemi. Do Kobani dorazilo podľa BBC ešte aj asi 200 členov sekulárnej Sýrskej slobodnej armády, aby pomohli kurdským bojovníkom. Proti radikálom z hnutia Islamský štát v Kobani stojí údajne až 2-tisíc mužov, ale nemajú k dispozícii ťažké zbrane.

Turci zdravia konvoj kurdských pešmergov, ktorí... Foto: SITA/AP
Turecko, Kurdi, Kobani Turci zdravia konvoj kurdských pešmergov, ktorí prišli z Iraku, aby pomohli Kurdom v bojoch o mesto Kobani.

Samotné Turecko svojich vojakov do bojov o Kobani nenasadí. Turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu v utorok vyhlásil, že ak tak neurobia iné krajiny, nemalo by sa očakávať, že tak urobí práve Turecko. USA a niekoľko arabských štátov Kurdom proti IS pomáha leteckými operáciami, ale vojakov do terénu poslať odmietajú. Turecko sýrskych kurdských obrancov považuje za spojencov tureckej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Ankara považuje za teroristickú skupinu a s ktorou po dlhoročnom boji o kurdské časti Turecka dospela k prímeriu.

IS síce sústredil ku Kobani posily z iných častí Sýrie, ale pokračuje v bojoch aj v ďalších oblastiach. V centrálnej provincii Homs došlo k bitke o ropné pole a podarilo sa im ho čiastočne ovládnuť. Podľa sýrskej exilovej opozície pri tom zabili 30 členov vládnych jednotiek. IS pole Aš-Šair vybojoval už v minulosti, ale armáde sa ho v lete podarilo znovu ovládnuť.

Islamisti bojujú o ropné polia

IS od leta postupuje aj severným Irakom a snaží sa obsadiť tamojšie strategické body ako ropné polia, rafinérie alebo priehrady. O mesto Bajdží, v ktorom je veľká ropná rafinéria, viedol IS ťažké boje a od júna ovláda územie okolo tohto priemyselného komplexu, v ktorom je armáda. V stredu vojsko oznámilo, že sa mu podarilo dostať sa v protiofenzíve na dva kilometre od Bajdží. Vojakom na zemi pomáhajú posádky vrtuľníkov a tiež šíitske munície.

Iracká armáda chce obsadiť zásobovacie cesty okolo rafinérie, ktorá je vzdialená od Bagdadu asi 200 kilometrov. Cieľom je tiež ovládnuť hlavný cestný ťah medzi Bagdadom a Mosulom. „Podarilo sa nám postúpiť, obsadili sme šesť dedín a sme teraz dva kilometre od mesta Bajdží,“ informoval plukovník irackej armády.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kurdi #Islamský štát #Kobani