Barroso sa lúčil v pozícii šéfa Európskej komisie

José Manuel Barroso sa v stredu po 424. zasadnutí Európskej komisie po desiatich rokoch rozlúčil s funkciou jej predsedu.

29.10.2014 15:05
José Manuel Barroso Foto: ,
José Manuel Barroso.
debata (6)

Od 1. novembra ho v nej nahradí Luxemburčan Jean-Claude Juncker. O svojej budúcnosti vraj Barroso ešte nemá jasno, nevidí ju ale údajne v politike. „Som si vedomý, že naše kroky neboli vždy dokonalé,“ uviedol po skončení posledného zasadnutia. Nebolo vraj vždy možné postupovať tak rýchlo, ako by si predstavoval. Hlavnými cieľmi podľa neho ale vždy boli solidarita a zodpovednosť.

Podstatnú časť svojho záverečného prejavu odchádzajúci predseda komisie venoval zástupcom tlače, ktorým poďakoval za snahu preniesť často veľmi komplexné informácie o dianí v Európskej komisii k verejnosti do jednotlivých národných štátov.

„Zaslúžil som si malú pauzu,“ uviedol Barroso na otázku o svojom budúcom angažmáne. „Neplánujem teraz politickú budúcnosť a nemám v tomto ohľade naozaj žiadne ambície. Ešte som sa ale nerozhodol, čo budem robiť po komisii,“ dodal. Okrem niekoľkých prednášok vraj nemá zatiaľ v diári žiadne poznámky.

Päťdesiatosemročný Portugalec na záver tlačovej konferencie poprial všetko najlepšie nastupujúcej Junckerovej komisii a rozlúčil sa básňou svojho krajana Miguela Torga o novom začiatku.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #José Manuel Barroso