Moskva avizuje dodávku prvej francúzskej lode v novembri

Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin v stredu oznámil prijatie potvrdenia o odovzdaní prvej zo sľúbených francúzskych bojových lodí triedy Mistral, ktorých dodanie Paríž v septembri dočasne pozastavil.

29.10.2014 18:06
loď, Mistral Foto: ,
Typ vojenskej lode Mistral.
debata (14)

Podľa vplyvného spojenca prezidenta Vladimira Putina prevzatie očakávaného plavidla prebehne v polovici novembra. Francúzska vláda však ešte v utorok informovala, že o dodaní lode sa definitívne rozhodne až v novembri.

Rogozin sa však pre ruské médiá vyjadril, že „všetko ide podľa plánu“ a Francúzsko by si z podľa neho „malo chrániť svoju povesť ako spoľahlivého partnera vrátane vojenskej a technickej oblasti“.

Francúzska vláda začiatkom septembra oznámila, že pre nesplnenie podmienok prvú loď Mistral predbežne nemôže do Ruska dodať. Predaj plavidiel Mistral je dlhodobým problémom pre viaceré krajiny NATO, ktoré Paríž žiadali o zrušenie dodania plavidiel schopných pojať 700 vojakov, 16 vrtuľníkov a desiatky obrnených vozidiel.

Loď Vladivostok mala doraziť do Petrohradu v októbri, druhá loď typu Mistral s označením Sevastopoľ pomenovaná po prístave na Krymskom polostrove má prísť o rok neskôr. Dohodu v hodnote viac ako miliardy eur uzavreli ešte v roku 2011, čo znamenalo historicky najväčšiu transakciu medzi Ruskom a krajinou NATO od pádu Sovietskeho zväzu.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #Mistral