V4 a Británia odsúdili voľby vzbúrencov v Donbase

Ministri zahraničia krajín Vyšehradskej skupiny (V4 - Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko) a Británia v spoločnom vyhlásení odsúdili rozhodnutie proruských separatistov zorganizovať v nedeľu na východe Ukrajiny voľby.

30.10.2014 17:00
debata (225)

Súčasne vyzvali Rusko, aby hlasovanie neuznalo. Moskva naopak už skôr dala najavo, že tieto voľby bude rešpektovať.

"Ministri považujú takéto ‚voľby‘ za nelegitímne a za krok, ktorý je v rozpore s Minským protokolom. Vyzývame všetky strany, aby dodržiavali Minský protokol a Minské memorandum a podnikli kroky k mierovému riešeniu konfliktu a obnoveniu stability založenej na plnom rešpektovaní nezávislosti, suverenity a teritoriálnej integrity Ukrajiny, "píše sa vo vyhlásení, na ktorom sa šéfovia diplomacií štyroch vyšehradských štátov a Británie zhodli na svojej štvrtkovej schôdzke v Bratislave.

Na začiatku septembra podpísali v bieloruskej metropole zástupcovia separatistov a kyjevskej vlády protokol o okamžitom zastavení paľby vo východoukrajinskom Donbase. O dva týždne neskôr obe znepriatelené strany uzavreli v Minsku memorandum, v ktorom boli upresnené podmienky dodržiavania už skôr podpísaného protokolu.

V memorande sa okrem iného uvádza, že ťažké zbrane musia byť stiahnuté najmenej 15 kilometrov od kontaktnej línie a že je zakázané vykonávať útočné operácie. Pokoj zbraní je však odvtedy opakovane porušený.

Ministri V4 spolu s ich britským kolegom tiež vyzvali Rusko, aby prispelo k mierovému riešeniu konfliktu tým, že „odmietne uznať tieto ‚voľby‘“. Za jediné legitímne voľby na Ukrajine označili hlasovanie konané podľa ukrajinských zákonov.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v utorok naopak povedal, že Moskva uzná ukrajinské parlamentné voľby, ktoré minulý víkend vyhrali prozápadné strany, ale aj hlasovanie separatistov. Lavrovove vyhlásenie počas dňa kritizovala Európska únia, podľa ktorej tento krok podkopáva politické riešenie ukrajinskej krízy.

225 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #V4 #Ukrajina