Zeman v Číne: Nebudem prednášať o ľudských právach, chceme sa učiť

Český prezident Miloš Zeman v rozhovore pre čínsku štátnu televíziu CCTV povedal, že prišiel do Číny aby nepoučoval o ľudských právach, ale aby sa naopak naučil, ako stabilizovať spoločnosť.

30.10.2014 20:54
Zeman, Si Ťin-pching Foto: ,
Miloš Zeman na pondelkovom stretnutí u čínskeho náprotivka Si Ťin-pchinga.
debata (48)

Čínskeho moderátora okrem iného informoval o tom, že známy Krtko z českých animovaných rozprávok je novým symbolom Českej republiky. Taktiež vyzdvihol možnosti ekonomickej spolupráce medzi oboma krajinami a zopakoval svoje známe postoje o situácii na Ukrajine.

Zeman uviedol, že dochádza k „resetu“ vzťahov medzi Českom a Čínou. „To je ten reset: nepoučujeme o trhovom hospodárstve, či o ľudských právach alebo o niečom podobnom. Naopak, snažíme sa poučiť. A ja som v Číne, aby som sa učil ako zvýšiť ekonomický rast a ako stabilizovať spoločnosť,“ vyhlásil.

„Úplne chápeme, že nie je možné miešať sa do vnútorných záležitostí ktorejkoľvek krajiny, vrátane Číny,“ zopakoval Zeman v rozhovore pre čínsku televíziu názor, ktorý predniesol aj pri stretnutí s vládnymi predstaviteľmi.

Zeman v pondelok ubezpečil čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, že Česká republika uznáva územnú celistvosť Číny a že Tibet a Taiwan považuje za jej súčasť. V súvislosti s Taiwanom český prezident poznamenal, že verí v skoré mierové zjednotenie ostrova s pevninskou Čínou. Na následnom stretnutí s novinármi zdôraznil, že politiku jednotnej Číny presadzovali všetky české i českosloven­ské vlády.

Ľudské práva sa vraj z diplomacie vytrácajú

Podľa českého exministra zahraničia Karla Schwarzenberga sa dôraz na ľudské práva zo zahraničnej politiky vytráca. „Číňania naozaj na námestí Nebeského pokoja pred štvrťstoročím stabilizovali spoločnosť a výsledky sú dodnes vidieť. Všetci disidenti putujú do väzenia. Je to stabilizácia, ktorú sme mali v najhoršej dobe normalizácie,“ povedal v rozhovore pre Českú televíziu.

Poznamenal tiež, že v čase jeho úradovania na ministerstve zahraničia export do Číny rástol a ochrana ľudských práv na to nemala vplyv. „Číňania sú veľmi dobrí obchodníci,“ zdôraznil. „Otázka je, či posledné výroky prezidenta sú otázky, ktorými sa má zaoberať politik, alebo lekár,“ komentoval Zemanove výroky.

Zeman v čínskej televízii tiež povedal, že Česko je ochotné Číne podľa potreby pomôcť. „To je lepšie ako poučovať o ekonómii – ukázať Krtka,“ povedal s tým, že ide z ekonomického hľadiska o „výborný vývozný artikel“. Zeman, ktorý asistoval pri dohode o vzniku nového česko-čínskeho seriálu o Krtkovi a pandy, to označil za konkrétny príklad priateľskej spolupráce.

Zeman: Na Ukrajine ide o občiansku vojnu

K otázke krízy na Ukrajine český prezident v televíznom interview zopakoval svoj ​​názor, že ide v podstate o občiansku vojnu, a nie o výsledok ruskej intervencie. Medzinárodné sankcie namierené proti Rusku podľa Zemana vedú k izolácii a podlamujú ekonomický rozvoj nielen tých, proti ktorým sú namierené, ale aj tých, ktorí ich uplatňujú.

Zemanova návšteva Číny trvala päť dní. Prezidenta sprevádzala početná skupina podnikateľov. Do Prahy sa vrátil v noci na utorok lietadlom prenajatým spoločnosťami PPF a J&T, za čo ho viacero tamojších politikov kritizovalo.

Prezidentský úrad na vysvetlenie uviedol, že Zeman sa ponáhľal do Prahy, kde mal v utorok povinnosti pri príležitosti štátneho sviatku. Let súkromným lietadlom, ktorý na rozdiel od vládneho lietadla prebiehal bez medzipristátia, znamenal časovú úsporu, ktorá podľa Hradu prezidentovi umožnila zúčastniť sa na vymenovaní nových generálov.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Čína #ľudské práva #Miloš Zeman