Ukrajinský prezident podporil Jaceňuka v premiérskom kresle

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v piatok podporil zotrvanie Arsenija Jaceňuka na čele vlády aj po nedeľných voľbách. Oznámil to na svojom twitterovom účte. Jaceňukov Ľudový front získal v nedeľňajších voľbách najviac hlasov.

31.10.2014 07:50 , aktualizované: 14:37
debata (7)

„Navrhol som poslaneckej frakcii Porošenkovho bloku, aby súhlasil s Arsenijom Petrovyčom Jaceňukom ako kandidátom na post premiéra,“ napísal prezident na Twitteri po stretnutí s poslaneckým klubom svojho bloku.

Bývalý minister hospodárstva a zahraničných vecí Jaceňuk krátko po voľbách vyhlásil, že chce zostať premiérom. Podľa zatiaľ posledných údajov protokolov z volebných stredísk, kde sa volilo pomerným systémom podľa straníckych kandidátok, vedie s 22,16 percenta hlasov Jaceňukov Ľudový front. Tesne za ním nasleduje Blok Petra Porošenka, ktorý podporilo 21,82 percenta zúčastnených voličov. Doterajšie volebné štatistiky však nezahŕňajú výsledky z jednomandátových obvodov, kde sa volilo väčšinovým systémom a kde má blok výrazne väčšiu podporu, a preto zrejme v parlamente bude mať celkovo aj viac poslancov.

Porošenko chce navrhnutím Jaceňuka do čela vlády zjavne predísť možným roztržkám medzi prozápadnými stranami, ktoré sa do parlamentu dostali.

Ukrajina taký zhubný rozkol medzi prodemokratickým koaličnými spojencami už zažila v roku 2005 po takzvanej oranžovej revolúcii. Vtedajšia premiérka Julia Tymošenková sa rozišla s prezidentom Viktorom Juščenkom.

V Kyjeve zasadá skupina pre zostavenie vlády

Na prvej oficiálnej schôdzke sa v piatok v Kyjeve stretáva novovytvorená pracovná skupina pre zostavenie novej koaličnej vlády. Tri politické strany, ktoré zaznamenali najlepší výsledok v nedeľňajších parlamentných voľbách, budú zastúpené trojicou svojich predstaviteľov, ktorí majú dohodnúť základnú platformu budúcej vládnej koalície.

Na rokovaní sa zúčastňujú vyjednávači Ľudového frontu premiéra Arsenija Jaceňuka, prezidentského Bloku Petra Porošenka a hnutia Svojpomoc, ktorého šéfom je Ľvovský starosta Andrij Sadovoj. Dohoda o prvej schôdzi pracovnej skupiny sa dosiahla vo štvrtok pri rokovaní najvyšších predstaviteľov všetkých troch strán.

Víťazi volieb pri tejto príležitosti dali na vedomie, že rokovanie o budúcej vládnej väčšine je otvorené aj zástupcom ďalších proeurópskych strán, ktoré vo voľbách prekonali päťpercentnú hranicu potrebnú pre vstup do parlamentu. Nie je tak vylúčené, že neskôr sa k rozhovorom pripoja aj strana Vlasť bývalej premiérky Julie Tymošenkovej a Radikálna strana populistu Oleha Ljaška.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby #koalícia #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #Petro Porošenko #Blok Petra Porošenka