Kongresové voľby v USA budú najdrahšie v histórii

Nadchádzajúce novembrové voľby do amerického Kongresu budú najdrahšie v histórii. Podľa Strediska pre zodpovednú politiku (CPR), ktoré sleduje finančné toky v politike, stála búrlivá kampaň takmer štyri miliardy dolárov (viac ako 3 miliardy eur).

31.10.2014 09:20
debata (1)

Najdrahšie predvolebné zápolenie v americkej histórii bude zrejme v Severnej Karolíne, kde sa na burcovanie voličov pred voľbami do Senátu vynaložilo odhadom 100 miliónov dolárov (takmer 80 miliánov eur).

Zhruba miliardu dolárov vynaložia rôzne formálne nezávislé politické akčné výbory, prostredníctvom ktorých môžu jednotlivci či záujmové skupiny neobmedzene investovať do televíznych a ďalších inzerátov. Rýchlosť ich míňania v posledných dňoch kampane činí v priemere 19,4 milióna dolárov denne.

Voľby 4. novembra, keď Američania vyberajú nové zloženie Snemovne reprezentantov a tretinu Senátu, podľa prieskumov zrejme ovládnu republikáni. Tí majú šance pripraviť demokratov o šesť kresiel v Senáte, čo by im pri predpokladanej dominancii v Snemovni reprezentantov malo pomôcť k ovládnutiu celého Kongresu.

Analytici očakávaný neúspech demokratov pripisujú nízkej popularite demokratického prezidenta Baracka Obamu. Podľa prieskumu inštitútu Pew Research Center voľby do Kongresu považuje 61 percent opýtaných republikánov za hlasovanie proti prezidentovi, kým v roku 2010 si to isté myslelo 56 percent oslovených republikánov.

Že sa kampaň republikánov ostro vymedzuje proti Obamovi, potvrdzuje predvolebná debata z Arkansasu medzi republikánskym kandidátom do Senátu Tomom Cotton a jeho demokratickým rivalom Markom Pryorom. Cotton počas 90-minútovej diskusie predniesol Obamovo meno 74-krát. Denník The Washington Post v komentári poznamenal, že tohtoročná kampaň je o Obamovi a o tom, ako sa ľudia pozerajú na jeho politiku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #predvolebné prieskumy #USA #Barack Obama #Senát #demokrati #republikáni #Kongres USA