Británia hľadá spojencov na reformu únie aj na Slovensku

Pred desiatimi rokmi Británia otvorila svoj trh pracujúcim z nových členských štátov vrátane Slovenska. Teraz Londýn opakovane hovorí o obmedzení imigrácie v rámci EÚ, na čo už krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) spoločne v minulosti upozornili. Británia hľadá v Európe spojencov pre plány reformovať úniu. Euroskeptické postoje a nejasné požiadavky Londýna však tento proces komplikujú.

31.10.2014 09:34
Philip Hammond, minister zahraničia Foto: ,
Philip Hammond.
debata (9)

Slovensko v tejto situácii navštívil britský minister zahraničných vecí Philip Hammond. V Bratislave sa okrem slovenského šéfa diplomacie stretáva s kolegami z ďalších krajín V4, teda Česka, Poľska a Maďarska.

Hlavný prúd a euroskepticizmus

Hammond na tlačovej konferencii uviedol, že návrhy Londýna sa čoraz viac stávajú súčasťou hlavného európskeho prúdu. Politik tvrdí, že únia je odtrhnutá od občanov. Ilustroval to aj len 13-percentnou účasťou Slovákov na voľbách do Európskeho parlamentu. Na otázku Pravdy, či predsa len v EÚ nevnímajú Britániu ako euroskeptickú krajinu, šéf diplomacie pripustil rozdiely v názoroch.

Podľa Hammonda sa Británia už roky snaží dávať dôraz na konkurencieschop­nosť únie. "Hovorili sme o hospodárskom raste, vytváraní pracovných miest, obmedzovaní regulácií aj ich lepšom fungovaní či znížení byrokracie. V minulosti nie vždy s našimi názormi všetci súhlasili. Teraz je to súčasťou hlavnej agendy v únii. Znamená to aj flexibilnejší pracovný trh či znižovanie záťaže pre malých a stredných podnikateľov, ktorí zamestnávajú dve tretiny ľudí v Európe. V mnohých týchto otázkach sa zhodneme so Slovenskom,“ povedal britský šéf diplomacie.

Hammond uviedol, že sú aj oblasti, kde majú krajiny rôzne pozície. "Týka sa to voľného pohybu osôb v EÚ. Pri všetkej úcte k médiám však niekedy venujete rozdielom v názoroch väčšiu pozornosť, ako si to zaslúžia. Myslím, že v únii narastá zhoda na to, že voľný pohyb nemá byť založený na využívaní sociálnych systémov a verejných služieb,“ vyhlásil konzervatívny politik.

Britský minister zahraničných vecí Philip... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Miroslav Lajčák, Philip Hammond Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond na tlačovej besede po stretnutí s ministrom zahraničných vecí SR.

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák v reakcii povedal, že nebude nálepkovať Britániu ako euroskeptickú. "Naším spoločným cieľom je, aby bola EÚ ekonomicky konkurencieschop­nejšia, mala väčšiu mieru politickej legitimity a bola bližšie k občanom. Len zdôrazňujeme, že je dôležité, že to, čo chceme dosiahnuť, má byť výsledkom dohody medzi 28 členskými krajinami,“ povedal Lajčák.

Spojenci?

"Britský premiér David Cameron chce zmeniť dôležité aspekty fungovania únie. Vyžaduje si to však konsenzus členských štátov. Súčasné postoje Británie to však nerobia pre ostaných práve jednoduchou záležitosťou. Pozíciu Británie určujú blížiace sa voľby v roku 2015. Súčasná vláda sa pred hlasovaním postaví proti čomukoľvek, čo sa dotýka suverenity a britských záujmov, “ povedal pre Pravdu Anthony Zito, odborník na európsku politiku z univerzity v Newcastli.

Príkladom je posledná roztržka medzi Londýnom a Bruselom. Británia má do európskeho rozpočtu doplatiť dve miliardy eur. Nie je jedinou krajinou, ktorej sa to týka. Má však doplatiť najviac peňazí. "Tento účet nezaplatím,“ okamžite vyhlásil Cameron minulý týždeň na summite EÚ, hoci o niekoľko dní naznačil, že nižšou sumou by Británia mohla prispieť.

Istá dávka rozhorčenia zo strany Británie je pochopiteľná. Otázkou môže byť, prečo Londýn nehľadá v tomto spore spojencov.

"Niektoré krajiny majú rovnaké obavy a námietky ako britská vláda. Je to prípad Holandska v súvislosti s doplatením do rozpočtu únie. Nikto sa však nepridá úplne na stranu Británie, ktorá je v tejto chvíli smerom k únii úplne negatívna,“ vysvetľuje aj Anthony Zito.

"Čo sa týka britskej snahy presadzovať reformu EÚ, tak Londýn stále veľa konkrétneho na stôl nepoložil,“ povedal pre Pravdu Jost-Henrik Morgenstern-Pomorski, expert na úniu z univerzity v britskom Loughborough. "Diskusia sa v Británii stále týka domácich otázok. Napríklad ako by krajina bola schopná obmedziť migráciu z EÚ. Tento prístup podkopáva vytvorenie spojenectiev Británie s ostatnými konzervatívnymi a na obchod orientovanými vládami, ako je povedzme poľská,“ myslí si Morgenstern-Pomorski.

Očakáva sa, že v decembri Cameron zverejní predstavu o obmedzení pracovnej migrácie v EÚ. Kancelárka Angela Merkelová však v tejto chvíli Londýnu odkazuje, že Nemecko nebude zasahovať do základných princípu voľného pohybu osôb v EÚ.

Podľa odborníkov Cameron koná pod vplyvom nárastu popularity euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP). Tvrdší postoj k únii však konzervatívcom zatiaľ na popularite príliš nepridáva.

"UKIP rastie a získava z toho, že k nemu prichádzajú konzervatívci. Cameron nemá inú šancu, ako pritvrdiť euroskeptický postoj,“ povedal pre Pravdu Christopher Gifford, expert na vzťahy EÚ a Británie z univerzity v Huddersfielde. "Mnoho členských štátov v únii chce reformy a podporuje viaceré návrhy Londýna. Kritika voľného pohybu osôb však vytvára jasnú priepasť medzi Britániou a zvyškom EÚ. Nebude jednoduché ju premostiť,“ predpokladá Gifford.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #V4 #imigrácia #euroskeptici #Philip Hammond