Politikov v Kyjeve zohrieva boj o moc

Terajší zápas o politický vplyv jednotlivých strán a hnutí je pre väčšinu Ukrajincov v čase nastupujúcich chladných dní druhoradým problémom.

31.10.2014 09:56
ukrajina Foto:
Opätovné prerátanie hlasov žiadali vo štvrtok pred budovou ústrednej volebnej komisie v Kyjeve priaznivci nacionalistickej strany Sloboda.
debata (7)

Hlavne preto mnohí s napätím očakávali, ako dopadnú bruselské trojstranné rokovania Ukrajina – Rusko – EÚ o dodávkach ruského plynu, ktoré vo štvrtok pokračovali ďalším kolom a po tvrdých niekoľkomesačných rokovaniach dospeli konečne k dohode o zimných dodávkach ruského zemného plynu na Ukrajinu.(Viac čítajte v správe Kyjev a Moskva podpísali dohody o plyne.)

Medzitým bola aj v Kyjeve vo štvrtok na rokovaniach najvyšších predstaviteľov troch strán, ktoré vo voľbách získali najviac hlasov, dosiahnutá dohoda o prvej schôdzke pracovnej skupiny pre zostavenie novej koaličnej vlády. Novovytvorená pracovná skupina sa zíde dnes (v piatok). Rokovania sa zúčastnia vyjednávači Ľudového frontu premiéra Arsenija Jaceňuka, prezidentského Bloku Petra Porošenka a hnutia Svojpomoc, ktorého šéfom je Ľvovský starosta Andrij Sadovyj.

Aj po zrátaní viac ako 99 percent hlasov viedol ešte vo štvrtok Ľudový front Arsenija Jaceňuka tesne pred Blokom Petra Porošenka. A tak všeobecne sa usudzuje, že „kráľa“ politickej scény vyhlásia nestraníci v novej snemovni.

„Jaceňuk už s nimi vedie zákulisné rozhovory. Konkrétne ide o 110 poslancov,“ sumarizujú noviny Der Standard. Ak sa podľa nich podarí dohodnúť tandemu Ľudový front – Blok Petra Porošenka, tak prípadná koalícia bude mať 190 kresiel z celkového počtu 423. Je to však málo hlavne pre Porošenka, ktorý plánuje ústavné zmeny. Na to potrebuje oveľa väčšiu podporu. Bez ústavných zmien nie sú totiž možné reformy, ale ani decentralizácia. Podľa ukrajinských zdrojov sa Porošenkovi zatiaľ podarilo zlanáriť do svojej parlamentnej frakcie 20 „nezávislých“ poslancov.

Boj o kreslá v kabinete

Zatiaľ čo Jaceňuk si nárokuje okrem postu premiéra aj kreslá tzv. silových ministrov a post šéfa zahraničia, Porošenko s výnimkou stoličky šéfa kabinetu plánuje pre „svojich“ ľudí prakticky rovnaké posty. Navyše aj predseda parlamentu by mal byť z prezidentovho blízkeho okolia.

Podľa ukrajinského portálu Obozrevatel.com sa vo štvrtok začalo vraj blýskať na lepšie časy. „Blok Petra Porošenka a Ľudový front dospeli ku kompromisu v prípade formovania vlády a vedenia parlamentu. Jaceňuk ostáva v premiérskom kresle a snemovňu má viesť Vladimir Grojsman, doterajší podpredseda vlády a stúpenec reforiem a decentralizácie,“ informoval portál. V hre bol vo štvrtok podľa denníka Pravda Ukrajiny aj Jurij Lucenko, formálny šéf Porošenkovho bloku.

Informačné priesaky o zložení vlády sa však zatiaľ týkajú iba „vedľajších“ rezortov, ako je zdravotníctvo, hospodárstvo, poľnohospodárstvo či sociológia. Kto bude nakoniec viesť obranu, vnútro a zahraničie, bolo včera stále otázne.

Nacionalista Ťahnybok zúri

„Vieme, že sme vo voľbách získali dostatočné množstvo hlasov na prekonanie piatich percent potrebných na vstup do snemovne, a preto žiadame prerátanie volebných lístkov,“ vyhlásil Oleh Ťahnybok, šéf nacionalistickej Slobody, ktorá podľa najnovších informácií získala čosi viac ako 4,7 percenta. Znamená to však, že ostáva pred parlamentnou bránou.

„Veľa je tých, čo nechcú vidieť v ukrajinskom parlamente predstaviteľov národných záujmov. Chcú tam ale vidieť takých, čo budú obhajovať záujmy oligarchov,“ vyhlásil vo štvrtok Ťahnybok citovaný agentúrou UNIAN. Zároveň dal najavo, že dohody s partnermi z Majdanu sú minulosťou.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #Petro Porošenko