Prezident Burkiny Faso po masových protestoch rezignoval

Prezident Burkiny Faso Blaise Compaoré, ktorého snaha zaistiť si úrad na ďalšie funkčné obdobie tento týždeň vyvolala rozsiahle nepokoje, v piatok rezignoval. Šesťdesiattriročný Compaoré bol hlavou západoafrickej krajiny od roku 1987, keď sa k moci dostal počas prevratu.

31.10.2014 11:30 , aktualizované: 14:59
Burkina Faso, protety, demonštrácie, prezident... Foto: ,
Snaha prezidenta predĺžiť si 27-ročné pôsobenie vo funkcii viedla k násilným nepokojom, ktoré si vyžiadali až 30 mŕtvych a asi stovku zranených.
debata

Masové demonštrácie už vo štvrtok prezidenta prinútili, aby ustúpil od zámeru zabezpečiť si pomocou ústavného dodatku možnosť znova kandidovať. Compaoré ale do piatka trval na tom, že povedie prechodnú vládu, ktorá by mala doviesť krajinu k voľbám v budúcom roku. To opozícia a demonštranti odmietali a so svojou požiadavkou nakoniec uspeli.

Násilnosti si v Burkine Faso vo štvrtok vyžiadali tridsať mŕtvych a stovku zranených. V uliciach hlavného mesta zavládol chaos, keď dav demonštrantov vnikol do budovy parlamentu a zapálil ju. Vyraboval tiež štátnu televíziu a presunul sa pred prezidentský palác. Prezident kvôli tomu vyhlásil výnimočný stav, o pár hodín neskôr ho ale opäť zrušil.

Snaha Blaisa Compaorého predĺžiť si 27-ročné... Foto: SITA/AP, Theo Renaut
Burkina Faso, protety, demonštrácie, prezident Blaise Compaoré Snaha Blaisa Compaorého predĺžiť si 27-ročné pôsobenie vo funkcii viedla k násilným nepokojom, ktoré si vyžiadali až 30 mŕtvych a asi stovku zranených.

Búrlivé protesty mali poslancom zabrániť v prijatí zákona, ktorý by prezidentovi umožnil ďalšie predĺženie mandátu. Compaoré v uplynulých 27 rokoch zvíťazil už štyrikrát v prezidentských voľbách a podľa doterajších zákonov už znova kandidovať nemohol.

Vláda návrh zmeny zákona nakoniec stiahla a armáda potom za výnimočného stavu celý parlament rozpustila.

Compaoré v zmierlivom televíznom prejave povedal, že rokovanie s opozíciou môže vyústiť vo vytvorenie prechodnej vlády a odovzdanie moci. „Pokiaľ ide o mňa, som pripravený rokovať o prechodnom období, na konci ktorého by som odovzdal moc,“ povedal prezident. Opozícii ale tento ústupok nestačil a chcela, aby prezident odstúpil okamžite.

Protesty v Burkine Faso. Demonštranti žiadajú... Foto: SITA/AP, Theo Renaut
Burkina Faso, protety, demonštrácie, prezident Blaise Compaoré Protesty v Burkine Faso. Demonštranti žiadajú odstúpenie prezidenta Blaisa Compaorého.

Protestujúci v uliciach v piatok podľa agentúry AFP žiadali, aby prechodnú vládu viedol generál vo výslužbe a bývalý minister obrany Koua Lougué.

Prezident Compaoré je považovaný za kľúčového politika západnej Afriky a spojenca západných krajín v boji proti islamistom. Hoci je Burkina Faso významným producentom bavlny, zostáva chudobnou krajinou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Burkina Faso