Požiar zachvátil parížsku budovu verejnoprávneho rozhlasu

Požiar zachvátil v západnej časti Paríža veľkú budovu, v ktorej sídli francúzske verejnoprávne rozhlasové stanice. Ich vysielanie bolo podľa agentúry Reuters prerušené. Budovu rozhlasu evakuovali. Podľa polície zatiaľ nie sú hlásené žiadne zranenia.

31.10.2014 13:50 , aktualizované: 14:50
Paríž, rozhlas, požiar, Foto: ,
Požiar zachvátil v západnej časti Paríža veľkú budovu, v ktorej sídli francúzske verejnoprávne rozhlasové stanice.
debata

Z horných podlaží budovy sa rinie hustý temný dym. „Sme nútení prerušiť vysielanie a evakuovať,“ povedal jeden z rozhlasových redaktorov spravodajskej stanice France Info.

Kompletne bolo prerušené vysielanie staníc France Info, France Inter a France Culture. Stanice ešte pred evakuáciou stačili upozorniť na prerušenie vysielania svojich poslucháčov.

Podľa serveru LeMonde.fr kvôli vysokej teplote popraskali okná budovy známej ako Maison de la Radio alebo „oblý dom“. V budove v posledných rokoch prebiehali úpravy zamerané okrem iného práve na posilnenie protipožiarnej ochrany. Požiar podľa evakuovaných prepukol v časti, kde prebiehali stavebné práce.

Niektorí očití svedkovia hovoria o explóziách. Polícia v okolí budovy na brehu Seiny usmerňuje dopravu. Na miesto bolo vyslaných tiež najmenej 16 hasičských áut a 60 hasičov. Tí sa obávajú ďalšieho rozšírenia ohňa, a preto privádzajú vodu do stúpačiek.

Niektorí svedkovia tvrdia, že nefungovalo protipožiarne poplašné zariadenie a že pracovníkov rozhlasu vyburcoval až hluk vrtuľníkov nad budovou.

Francúzsky prezident François Hollande vyhlásil, že dianie okolo požiaru veľmi pozorne sleduje. „Zdá sa, že škody budú značné (…) Je to nanajvýš otrasné vzhľadom na symbolický význam tejto budovy,“ povedal Hollande. Premiér Manuel Valls vyjadril „solidaritu so všetkými pracovníkmi“ rozhlasu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #požiar #rozhlas #Paríž