Vesmírna loď pre turistov počas testu vybuchla, jeden z pilotov zahynul

Súkromná vesmírna loď SpaceShipTwo spoločnosti Virgin Galactic mala pri testovacom lete nehodu. Na palube boli dvaja piloti.

31.10.2014 20:42 , aktualizované: 22:26
SpaceShipTwo, vesmírna loď Foto: ,
Zábery televízie KABC TV zachytávajú trosky vesmírnej lode SpaceShipTwo spadnuté v púšti.
debata (98)

Na palube boli dvaja piloti. Kalifornské úrady v súvislosti s incidentom oznámili, že hlavný pilot sa stihol katapultovať a utrpel mierne až vážne zranenia. Druhý pilot však z ahynul. Stroj podľa médií explodoval počas letu a zrútil sa do púšte.

Piatkový testovací let bol prvou ostrou skúškou, pri ktorej konštruktéri nasadili nový typ paliva pre raketový motor.

„Počas letu stroj utrpel vážnu anomáliu, ktorá vyústila do straty lode,“ napísala spoločnosť najskôr na Twitteri. Potom vo vyhlásení uviedla, že nie je jasné, aký je osud pilotov a či sa im podarilo katapultovať. Na miesto nešťastia pri kalifornskom meste Mojave okamžite vyrazili hasiči.

Svedkom nehody bol aj fotograf Ken Brown, ktorý popísal, čo sa dialo krátko pred nešťastím. Vesmírna loď podľa jeho svedectva explodovala krátko po tom, čo sa odpútala od lietadlového nosiča. Zapla raketové motory a potom nastal výbuch. Lietadlový nosič pritom vyniesol vesmírnu loď do veľmi vysokej výšky.

Spoločnosť zatiaľ príčinu nehody ani žiadne ďalšie podrobnosti nezverejnila. Uviedla len, že na vyšetrovaní spolupracuje s miestnymi úradmi.

Spoločnosť plánuje súkromné lety do vesmíru

Spoločnosť Virgin Galactic už niekoľko rokov plánuje súkromné lety do vesmíru. Letenky, ktoré stoja v prepočte približne 160-tisíc eur, si už rezervovalo zhruba 800 ľudí vrátane mnoho celebrít. Štart prvých vesmírnych turistov však firma už niekoľko rokov postupne odkladá.

Na výlety do vesmíru sa malo vyrážať z kozmodrómu Spaceport America, ktorý vybudovali v púšti Nového Mexika. Do lode by sa malo okrem pilota zmestiť ešte šesť pasažierov.

Pôvodne zverejnené plány boli nasledujúce: SpaceShipTwo malo vyniesť nosné lietadlo WhiteKnightTwo do výšky 15 kilometrov, kde sa loď mala odpojiť a spustiť raketový motor, ktorý by ju vyniesol nad zemskú atmosféru. Vesmírny výlet by mal trvať asi 2,5 hodiny.

Nehoda sa stala len niekoľko dní po tom, čo krátko po štarte k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) explodovala americká raketa Antares. (Viac si prečítajte v článku Americká raketa po štarte explodovala, mala zásobovať posádku na ISS)

98 debata chyba
Viac na túto tému: #havária #vesmírna loď #SpaceShipTwo