OSN: K Islamskému štátu sa pridávajú radikáli z celého sveta

K povstalcom z radikálnej skupiny Islamský štát (IS) sa už pridalo vyše 15-tisíc zahraničných bojovníkov z 80 krajín sveta. Vyplýva to z najnovšej správy OSN, ktorú priniesol britský denník The Guardian.

31.10.2014 21:03
ISIL, Islamský štát, IS, islamisti Foto:
Islamisti z hnutia Islamský štát sú populárnejší ako al-Kajdá. Prechádzajú k nim desaťtisíce bojovníkov z 80 krajín.
debata (14)

Dokument nemenuje všetkých 80 krajín, no konštatuje, že ide aj o štáty, v ktorých sa predtým neprejavil islamský extrémizmus, ako sú Maldivy, Čile a Nórsko. Po návrate bojovníkov budú podľa neho tieto krajiny čeliť hrozbe útokov týchto radikalizovaných extrémistov.

Dôvodom, prečo sa zahraniční bojovníci pridávajú k hnutiu Islamský štát, je podľa OSN klesajúca popularita a vplyv teroristickej siete al-Kájda, od ktorej sa toto hnutie začiatkom tohto roka odtrhlo. Obe tieto skupiny sa však sústreďujú najmä na boj proti zahraničných cieľom, hoci Islamský štát zatiaľ pôsobí len v rámci hraníc krajín, v ktorých bojuje.

Islamský štát už obsadil rozsiahle časti Iraku a Sýrie, kde vyhlásil islamský kalifát. Na obsadených územiach sunnitskí povstalci terorizujú najmä obyvateľstvo, ktoré patrí k inému etniku či náboženskej skupine. Spojené štáty a ich spojenci odštartovali letecké útoky proti pozíciám Islamského štátu, výraznejší úspech však zatiaľ nezaznamenali.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #islamisti #Islamský štát