Talianom došla trpezlivosť, končia so zachraňovaním migrantov na mori

Talianska vláda v piatok ohlásila postupné ukončenie vojenskej misie v Stredozemnom mori, ktorej cieľom bolo zachraňovať životy nelegálnych migrantov plaviacich sa do Európy. Drahý a politicky nepopulárny program Mare Nostrum ustúpi novému pod názvom Tritone, ktorý bude zabezpečovať európska pohraničná agentúra Frontex.

31.10.2014 22:38
Lampedusa, Európa, imigranti Foto:
Taliansky ostrov Lampedusa sa pre mnohých Afričanov stáva vstupnou bránou do Európy. Napriek tomu, že tam každý mesiac prichádzajú tisícky imigrantov, Európa volanie Talianov o pomoc ignoruje.
debata (24)

Minister vnútra Angelino Alfano ubezpečil, že Taliani si budú naďalej plniť svoju povinnosť pomáhať lodiam v núdzi. Na druhej strane však priznal, že zatiaľ čo doterajšia sledovaná oblasť siahala „takmer k severoafrickému pobrežiu“, hliadkovanie Frontex-u sa bude týkať hraníc Európy, a nie Líbye.

Taliansko misiu Mare Nostrum (z lat. Naše More) začalo minulú jeseň, keď sa pri pobreží Sicílie utopilo naraz 366 migrantov. Nasadzovanie lodí a lietadiel v oblasti blízko líbyjského pobrežia krajinu stálo každý mesiac 9,5 milióna eur, výsledkom však bolo vyše 100-tisíc zachránených osôb. Časť svojej flotily Taliani zatiaľ ponechajú v pohotovosti aj po spustení programu Tritone naplánovanom na sobotu, pričom náklady poklesnú na 3,5 milióna eur mesačne.

Mnohí migranti plavbu do Európy neprežijú

Migranti pochádzajúci predovšetkým zo severnej Afriky, ale aj z konfliktom zmietanej Sýrie sa vo veľkých počtoch snažia dostať do Európy na primitívnych člnoch, mnoho z nich však niekoľkodňovú plavbu neprežije.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) do konca septembra zaznamenala v Stredozemnom mori vyše 3000 takýchto prípadov, čo je dvakrát viac ako v roku 2011. Taliansko dlhodobo vyzýva ostatných členov EÚ, aby mu pri zachraňovaní migrantov výraznejšie pomáhali. Záujem zapojiť sa do programu Tritone s mesačným rozpočtom 2,9 milióna eur podľa Európskej komisie prejavilo 21 štátov únie.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #migranti #imigračná politika