Renzi kvóty nedodržal, novým talianskym šéfom diplomacie je Gentiloni

Novým šéfom talianskej diplomacie sa v piatok v noci stal poslanec dolnej komory parlamentu a exminister Paolo Gentiloni. Taký je prekvapujúci výsledok rokovaní medzi prezidentom Giorgiom Napolitanom a premiérom Matteom Renzim, ktorí spoločne hľadali náhradu za Federicu Mogheriniovú.

01.11.2014 11:29
Paolo Gentiloni Foto: ,
Nový šéf talianskej diplomacie Paolo Gentiloni (v strede) v rozhovore s prezidentom Giorgiom Napolitanom (vľavo) a premiérom Matteom Renzim.
debata

Tá v piatok oficiálne skončila vo funkcii ministerky zahraničných vecí Talianska, keďže od soboty formálne preberá post šéfky diplomacie EÚ.

Gentolini, bývalý novinár a rímsky rodák plynule hovoriaci po anglicky, ešte v piatok zložil prísahu do rúk prezidenta. Stalo sa tak napriek Renziho želaniu obsadiť post ženou a udržať tak zastúpenie mužov i žien vo svojej vláde na rovnakej úrovni. Napolitano však nebol s predostretými kandidátkami spokojný.

Morgheriniová sa k prvému novembru stane novou vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku. Za nástupkyňu britskej diplomatky Catherine Ashtonovej ju zvolili na augustovom summite lídri EÚ. Stalo sa tak napriek jej nízkemu veku a predchádzajúcej kritike viacerých krajín za údajný príliš mäkký postoj voči Rusku.

Už začiatkom septembra však 41-ročná diplomatka vyhlásila, že ruský prezident Vladimir Putin „nikdy nerešpektoval záväzky, ktoré dal počas niekoľkých príležitostí“ a rozdiely medzi jeho záväzkami a skutočným konaním označila za „enormné“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #ministerstvo zahraničných vecí #Paolo Gentiloni