Branson sa nevzdáva, napriek tragédii chce pokračovať v dobývaní vesmíru

Šéf spoločnosti Virgin Galactic Richard Branson oznámil, že firma bude napriek piatkovej havárii pri testovacom lete pokračovať v práci na vývoji vesmírnych lodí, ktoré by umožnili súkromné cesty do vesmíru.

01.11.2014 14:43
SpaceshipTwo, Richard Branson Foto: ,
Šéf spoločnosti Virgin Galactic Richard Branson nechce skončiť so svojím projektom súkromných komerčných letov do vesmíru.
debata (6)

Vesmírna loď SpaceShipTwo explodovala počas letu nad púšťou v Kalifornii, jeden z jej pilotov zahynul, druhý sa katapultoval a je zranený.

„Vesmír je zložitý, ale stojí za to. Vytrváme a pôjdeme spoločne ďalej,“ napísal britský miliardár na internetových stránkach svojej firmy.

Vyšetrovanie nehody lode SpaceShipTwo je len na začiatku, a tak zatiaľ nie je jasné, čo ju spôsobilo. Virgin Galactic len informovala, že išlo o „vážnu poruchu“. Vesmírna loď explodovala vo veľkej výške krátko po tom, čo sa odpútala od lietadlového nosiča a spustila motory. Tento rok prvýkrát odštartoval s palivom s novým zložením, ktoré firma testovala od mája.

Trosky vesmírnej lode SpaceShipTwo sa rozleteli... Foto: Reuters, Lucy Nicholson
SpaceShipTwo, vesmírna loď, havária Trosky vesmírnej lode SpaceShipTwo sa rozleteli po púšti v Kalifornii.

V USA ide o druhú vážnu nehodu rakety v priebehu niekoľkých dní. V utorok súkromná americká raketa Antares bez posádky explodovala len niekoľko sekúnd po štarte z komerčného kozmodrómu na ostrove Wallops Island v štáte Virginia. Incident si nevyžiadal obete ani zranených.

Tentokrát však zomrel jeden z pilotov a nehoda vesmírnej lode si tak vyžiadala prvú obeť po takmer 12 rokoch.

Spoločnosť Virgin Galactic doteraz plánovala mať k dispozícii celkom päť vesmírnych lodí SpaceShipTwo a využívať ich na súkromné cesty do vesmíru. Cesty bolo možné si zarezervovať už teraz a to za počiatočnú čiastku 250-tisíc dolárov (187-tisíc eur).

Vesmírna loď explodovala počas letu vo veľkej... Foto: Reuters
SpaceShipTwo, vesmírna loď, havária Vesmírna loď explodovala počas letu vo veľkej výške.

Výlet do vesmíru si do tejto chvíle zarezervovalo vyše 800 ľudí. Virgin Galactic má od nich na konte vyše 80 miliónov dolárov (takmer 60 miliónov eur).

Výlety do vesmíru sa mali konať z kozmodrómu Spaceport America, ktorý vybudovali v púšti Nového Mexica. Do lode sa malo okrem pilota zmestiť ešte šesť pasažierov. Podľa pôvodne zverejnených plánov sa mal SpaceShipTwo dostávať pomocou nosného lietadla WhiteKnightTwo do výšky 15 kilometrov, kde sa loď mala odpojiť a spustiť raketový motor, ktorý by ju vyniesol nad zemskú atmosféru. Vesmírny výlet mal trvať asi 2,5 hodiny.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmírna loď #SpaceShipTwo #Richard Branson