Holandsko chce zostrelenie lietadla dôkladne vyšetriť

Holandský premiér Mark Rutte v stredu zdôraznil, že je dôležité najprv dôkladne a nezávisle vyšetriť zostrelenie malajzijského lietadla nad Ukrajinou, kým sa prijme akékoľvek rozhodnutie o braní vinníkov pred súd.

05.11.2014 08:25
debata (154)

Holandsko vedie vyšetrovanie pádu boeingu z letu MH17 na linke Amsterdam-Kuala Lumpur, ktorý sa v júli zrútil na separatistami ovládanom území na východe Ukrajiny. Nešťastie neprežil nikto z 298 ľudí na palube.

Washington a Kyjev tvrdia, že lietadlo zrejme zostrelili separatisti ruskou raketou zem-vzduch. Naopak separatisti a Moskva, ktorá ich podporuje, podobné obvinenia odmietajú a vinu za pád stroja pripisujú oficiálnym ukrajinským úradom, ktoré prinajmenšom neuzavreli vzdušný priestor nad oblasťou bojov.

„Najprv musíme prostredníctvom nezávislého vyšetrovania presne zistiť, čo sa stalo. Potom sa rozhodne, či sa nejaký súd bude konať,“ odpovedal Rutte počas jednodňovej návštevy Malajzie na otázku o právomociach medzinárodného súdu zaoberať sa týmto prípadom.

Premiér pripustil, že príslušný bude pravdepodobne práve Medzinárodný trestný súd, sídliaci v Haagu. Podľa doterajších zistení lietadlo zrejme zostrelila protilietadlová strela vypálená z územia ovládaného proruskýmmi rebelmi. Septembrová správa holandských vyšetrovateľov ako príčinu katastrofy uviedla len zasiahnutie lietadla „množstvom vonkajších objektov s vysokou energiou“.

Príbuzní obetí i holandskí poslanci kritizujú pomalosť vyšetrovania. Úrady sa bránia, že počasie a pokračujúce nepriateľstvo na východe Ukrajiny spomaľuje postup objasňovania nehody. Podrobnejšia správa má byť pripravená do jari budúceho roka.

Malajzijský premiér Najib Abdul Razak vyjadril očakávanie, že sa Malajzia sa stane plnoprávnym členom vyšetrovacieho tímu, a uistil o profesionalite a schopnostiach malajzijských expertov.

Separatisti z Doneckej oblasti v utorok oznámili, že začali rokovať s Holanďanmi o preprave zvyškov trosiek malajzijského lietadla. Toto vyjednávanie podľa vicepremiéra povstaleckej Doneckej ľudovej republiky Andreja Purgina môže trvať týždeň až mesiac.

„Holanďania k nám dnes dorazili a začali sme s nimi rokovať,“ povedal v utorok ruskej agentúre TASS. „Proces vyjednávania môže trvať týždeň až mesiac, je potrebné vyriešiť veľa detailov. Pred vyvezením trosiek zrúteného stroja je potrebné terén zbaviť od mín a nevybuchnutej munície,“ konštatoval. Kto za holandskú stranu so vzbúrencami rokuje, Purgin nespresnil.

Ak sa povstalci s holandskou misiou dohodnú, zvyšky lietadla odošlú v zapečatených železničných vagónoch. Podľa Pugina je potrebné dohodnúť sa aj na sprievode transportu a o zriadení videozáznamu. „Cesta povedie cez Ukrajinu a my sa chceme vyhnúť možným zásahom,“ vyhlásil povstalecký predák.

154 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Ukrajina #Mark Rutte #zostrelené malajzijské lietadlo