USA odmietli udeliť víza šéfke maďarskej daňovej správy

Spojené štáty zakázali riaditeľke maďarskej daňovej správy a piatim ďalším vysoko postaveným vládnym úradníkom vstup do krajiny, a to pre podozrenie z korupcie.

05.11.2014 14:19
debata (27)

Uviedla to samotná riaditeľka Ildikó Vidaová vo vydaní vládneho denníka Magyar Nemzet. „Nikdy som sa nepodieľala na žiadnej korupcii, nič som nespáchala,“ vyhlásila Vidaová a dodala, že vláda Viktora Orbána je o situácii informovaná. Vidaová odmietla výzvy opozície, aby odstúpila. Je však pripravená podstúpiť akékoľvek vyšetrovanie, aby sa z obvinenia očistila.

Washington ohlásil postih nemenovaných maďarských predstaviteľov zapletených do údajnej korupcie minulý mesiac. „Čiernu listinu“ však nezverejnil. Ide o mimoriadne opatrenia voči spojencom zo Severoatlantickej aliancie. Zákaz ešte viac skomplikoval zložité vzťahy Budapešti s USA a Európskou úniou, ktoré kritizujú rastúce autoritárstvo Orbánovej vlády aj jej postoje k ukrajinskej krí­ze.

Americký prezident Barack Obama v septembri označil Maďarsko za krajinu, kde je občianska spoločnosť ohrozená.

Americký chargé d'affaires v Budapešti Andre Goodfriend označil korupciu, prehliadanou vládou, za príznak oslabovania demokratických inštitúcií v Maďarsku. Zákaz podľa neho predstavuje výstrahu Budapešti, aby prehodnotila politiku ohrozujúcu demokratické hodnoty.

Vidaová uviedla, že o zákaze sa dozvedela z listu od amerického veľvyslanectva, ten však neobsahoval žiadne podrobnosti o údajnej korupcii. O nej nič bližšie nevedia ani členovia vlády.

Orbán nedávno vyhlásil, že šestica ľudí, ktorí nesmú do USA, nebude vo vlasti čeliť žiadnemu vyšetrovaniu, kým USA svoje obvinenia nedoloží. „Bez dôkazov nemôžete nikoho obviňovať,“ povedal. Špekuluje sa, že medzi potrestanými je aj Orbánov poradca.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #USA #Viktor Orbán